Wat is een ontruimingsplan?

Op de werkvloer of in een publieke ruimte kan er weleens iets misgaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een brand of bommelding. In dit soort gevallen moet de ruimte zo snel mogelijk worden ontruimd. Dit moet gebeuren op een zo efficiënte en veilig mogelijke manier. Een goede coördinatie kan in dit soort situaties werkelijk levens redden. Daarom wordt voor elk gebouw een ontruimingsplan opgesteld.

Hierin vind je onder andere het volgende:

Om de ontruiming te laten slagen moet dit plan bij alle medewerkers/aanwezigen bekend zijn. Iedereen dient de aanwijzingen op te volgen en rustig het gebouw te verlaten. Daarnaast moeten de BHV’ers goed samenwerken en duidelijk communiceren met alle aanwezigen in het gebouw. Het is bovendien van belang dat minstens eenmaal per jaar de ontruiming wordt geoefend. Zo kun je zien of alles goed verloopt of dat er wellicht nog aanpassingen moeten worden aangebracht in het plan voor ontruiming. Een plan voor ontruiming dient overigens niet verward te worden met een noodplan. Het ontruimingsplan gaat immers alleen om de evacuatie en is slechts een onderdeel van het noodplan. Het noodplan is veel uitgebreider en gaat bijvoorbeeld ook in op hoe je omgaat met bepaalde ongevallen.

Leestip: Hoe wordt je BHV'er?

BHV cursus volgen

Is het verplicht om een plan voor ontruiming te hebben?

Dit hangt in de eerste plaats af van de aanwezigheid van een brandmeldinstallatie. Als deze aanwezig is, is het verplicht om voor het gebouw ook een ontruimingsinstallatie te hebben, met bijbehorend plan. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit. Daarnaast kent ook de Arbowet regels met betrekking tot veiligheid en ontruiming. We spreken hier van een zorgplicht. Jij moet ervoor zorgen dat alle aanwezigen in je gebouw hier veilig kunnen zijn en kunnen worden geëvacueerd indien nodig. Het kan niet alleen nare gevolgen hebben voor de aanwezigen in het gebouw, maar ook voor jou als verantwoordelijke als na een ramp blijkt dat er geen plan voor ontruiming aanwezig was. Zo kun je hierdoor problemen krijgen met de verzekering, arbeidsinspectie en zelfs met justitie.

Het is dan ook van groot belang een goed plan voor ontruiming op te stellen. Wanneer je hier hulp bij nodig hebt, kun je een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen dat een plan op maat maakt dat voldoet aan alle veiligheidsnormen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezorgd dat je plan voldoet aan de NEN 8112, de richtnormen die door de brandweerkorpsen wordt gebruiken om ontruimingsplannen goed te keuren. Je bent er dan meteen zeker van dat je plan voldoet aan alle vereisten. En nog belangrijker; het verzekert je dat de ontruiming op efficiënte en veilige wijze verloopt.

Contact opnemen Vrijblijvende offerte aanvragen