Deze week je examen halen?


Check beschikbaarheid

Veilig werken langs de weg

Heb je een vraag? +31 (0)88 - 123 0 888
Veilig werken langs de weg

Ben je wegenbouwer, asfalteur, kabellegger, wegenreiniger of werk je in een andere functie op of langs de weg? Dan ben je verplicht een opleiding ‘veilig werken langs de weg’ te volgen. Het werken op en langs wegen brengt namelijk risico’s met zich mee. Voor jou als wegwerker, maar ook voor de weggebruiker. Jij moet weten hoe je met deze risico’s moet omgaan en hoe je moet reageren op incorrect of onvoorspelbaar handelen van weggebruikers.

Bij het uitvoeren van je werkzaamheden brengen je werkplek en werkomgeving risico’s met zich mee.

Het risico dat er een aanrijding plaatsvindt tijdens werkzaamheden op of langs de weg is groot, het kan van levensbelang zijn dat je precies weet welke veiligheids- en verkeersmaatregelen je kunt treffen om de kans op aanrijden verkleinen.

De werknemer, werkgever en wegbeheerder hebben daarin ieder een eigen taak en verantwoordelijkheid. De maatregelen en de verantwoordelijkheden zijn vastgelegd in de Wegenverkeerswet, de Arbo-wet en in het Burgerlijk Wetboek. Het CROW heeft op basis hiervan richtlijnen opgesteld voor werken in uitvoering langs wegen. Voor de Arbeidsinspectie gelden de CROW-richtlijnen als norm.

In 1 dag het certificaat ‘veilig werken langs de weg halen? Dat kan! Op één van de tien vestigingen van ARBOcentrum.nl of incompany op uw locatie. De herhalingscursus wordt in een dagdeel gegeven.

Bij ARBO centrum volg je een eendaagse opleiding, waarbij je leert veilig en verantwoord om te gaan met wegafzettingen, hoe je de verkeersveiligheid van weggebruikers kunt bevorderen en verkeershinder kunt beperken. De opleiding is opgebouwd volgens de richtlijnen van de CROW en is geschikt voor zowel leidinggevenden als uitvoerend personeel die binnen hun functie te maken hebben met werken langs de weg. Het certificaat ‘veilig werken langs de weg’ is het bewijs dat een medewerker beschikt over alle theoretische en praktische kennis om veilig en verantwoord te kunnen werken langs de weg. ARBOcentrum biedt een goede opleiding voor iedereen die werkt langs de weg. Hierdoor voldoet u als werkgever aan de eisen die de Arbo-wet aan u stelt.

Inhoud van de cursus veilig werken langs de weg

De cursusdag begint met een theoriegedeelte, gevolgd door het praktijkgedeelte. Daarin worden de vaardigheden onder begeleiding van onze deskundige instructeurs geoefend.

Je leert de risico’s van werkzaamheden in de openbare ruimte (niet-autosnelwegen en wegen binnen de bebouwde kom), hoe je deze risico’s kunt beperken in nagebootste situaties uit de praktijk. Deze situaties mogen de cursisten zelf aandragen en overleggen met de instructeur. Ook leer je materialen gebruiken en kennen welke van toepassing zijn om de situatie op en langs de weg zo veilig mogelijk te maken.

Wanneer er voor zowel theorie als praktijk een voldoende wordt gehaald, ontvangt de cursist aan het einde van de dag het certificaat ‘veilig werken langs de weg’. Dat diploma is 5 jaar geldig. De cursisten leren tijdens de opleiding alle voorschriften te volgen en veilig en verantwoord te werken langs de weg.

Volg de cursus op een van de locaties van ARBO centrum

De eendaagse cursussen worden gegeven, door een instructeur van ARBO centrum op één van onze vestigingen verspreidt door Nederland. Wil je een opleiding ‘veilig werken langs de weg ‘ voor je personeel in eigen huis volgen? Geen probleem. Wij komen graag op jouw locatie langs om onze kennis en ervaring te delen met je werknemers en zo te zorgen dat op een veilige, juiste en verantwoorde manier wordt gewerkt.

Goed opgeleid door ARBO centrum

ARBO centrum is een snel groeiend bedrijf dat opleidingen verzorgt voor het bedienen van heftrucksreachtruckshoogwerkers, rolsteigers en verreikers. Daarnaast bieden we veiligheidscursussen aan, zoals BHV en EHBO.

Kijk op onze website naar het ruime aanbod aan cursussen en opleidingen.

Veelgestelde vragen


Is een certificaat verplicht?

Er wordt van werkgevers vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan d.m.v. een certificaat. Het is dus voor een werkgever van belang om zijn werknemers deel te laten nemen aan een cursus.

Lees meer

Hoe lang duurt de cursus?

De basiscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 15.30.

De herhalingscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 12.00.

BHV: van 08.30 - 15.30

VCA cursus zonder examen: van 08.00 tot 16.00

VCA cursus inclusief examen: van 8.00 tot 17.30

Lees meer


Gerelateerde cursussen