Met het volgen van een VCA cursus en het succesvol afronden van een VCA-examen voldoe je aan de wettelijke verplichtingen voor aannemers (en andere professionals) in gespecificeerde branches. De branches waarvoor de vaak VCA verplicht is, zijn:
VCA leestip: Wanneer is VCA verplicht?
De VCA is er niet alleen voor aannemers. De VCA-verplichting geldt ook voor andere technische branches, zoals die van schilders, isolatiebedrijven, de brandweer, transport, logistiek, steigerbouw, reiniging, straling en bedrijven die conserveren.
De VCA betekenis luidt voluit: “VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers”. Middels het volgen van een VCA cursus kan het VCA certificaat (VCA diploma) worden behaald. Hiermee tonen professionals aan over gedegen kennis te beschikken op de gebieden veiligheid, gezondheid en milieu op de bouw- of werkplaats. VCA komt in drie verschillende vormen: voor uitvoerende professionals, voor leidinggevenden en voor intercedenten.
VCA leestip: Wat is VCA?
Een VCA cursus is naast zelfstudie de enige manier om het VCA certificaat te behalen. De VCA cursus bestaat enkel uit theorie. Aan het eind van de cursusdag vindt het examen plaats. Deze dient met een voldoende te worden afgerond. Wanneer dit het geval is, wordt het VCA certificaat verstrekt. De VCA cursus komt voor in drie verschillende varianten:
Tijdens de VCA cursus worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:
De VCA training duurt een dag. Aan het einde van de dag wordt het VCA examen afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Dit examen duurt ongeveer een uur. Als het examen succesvol wordt afgerond, ontvangt de deelnemer een officieel erkend certificaat in de vorm van een pasje. Deze pas is tien jaar geldig.
De VCA basiscursus is bedoeld voor uitvoerende professionals die werken in de eerder genoemde sectoren en op risicovolle plaatsen. De VCA basiscursus brengt cursisten alle benodigde kennis bij om veilig, verantwoord en capabel te kunnen werken met het oog op de veiligheid, gezondheid en het milieu.
Professionals die leiding geven, dienen vanzelfsprekend ook aan alle eisen van de VCA basiscursus te voldoen. Daarnaast wordt van hen geëist dat zij niet alleen kennis hebben van hun eigen veiligheid, maar ook voor die van hun werknemers en teamleden. Met de VCA VOL cursus wordt deze kennis bijgebracht.
Intercedenten, leidinggevenden en uitzendorganisaties die personeel leveren dat aan de VCA-eisen dient te voldoen, dienen zelf ook kennis van veiligheid, milieu en gezondheid te hebben. De VIL VCU cursus is specifiek gericht op de noodzakelijke kennis voor intercedenten, zodat zij zeker weten dat zij de juiste mensen kunnen leveren en veiligheid voor personeel op locatie kunnen waarborgen.
De VCA cursus is niet verplicht. Echter, de Arbowet verplicht professionals in de gespecificeerde branches om veilig en capabel te kunnen werken. Het behalen van het VCA certificaat is de beste manier om te bewijzen dat aan deze wettelijke verplichting is voldaan. Bovendien vragen steeds meer werkgevers en opdrachtgevers expliciet om het VCA diploma.
Het behalen van het VCA diploma is overigens niet alleen bedoeld voor professionals in loondienst. Ook ZZP’ers moeten een VCA-certificaat kunnen overhandigen en daarom is de VCA cursus ook voor ZZP’ers geschikt.
Na het succesvol afronden van de VCA cursus wordt het VCA certificaat voor een periode van 10 jaar afgegeven. Na het verstrijken van deze periode moet een VCA herhalingscursus worden gevolgd, om opnieuw het VCA certificaat voor wederom een duur van 10 jaar te behalen.
Aan het VCA examen kan worden deelgenomen zonder een cursus te volgen. De VCA cursus volgen, is echter een verstandige beslissing. Hiermee zorgt elke cursist voor een optimale voorbereiding. In de VCA cursus wordt alle stof die in het examen terugkomt uitvoerig behandeld.
Na het volgen van de cursus is het ook mogelijk om een VCA proefexamen te maken. Zo kan het kennisniveau voor het afleggen van het officiële examen worden getoetst en kunnen eventuele lastige punten tijdig worden herhaald.
Een zelfstudie VCA cursus |
VCA cursus in company of op locatie |
---|---|
Voor kandidaten die liever zelf en in de eigen tijd studeren voor het VCA examen, zijn er ook VCA boeken te koop. Er is altijd een geschikt VCA boek voor elk examen, dus voor het B-VCA examen (VCA basis), VCA VOL examen en het VIL VCU examen. |
Het is mogelijk om op locatie de VCA cursus te volgen. Op diverse plekken door het land wordt door ARBO centrum een VCA opleiding verzorgd. Wanneer er vanuit een organisatie meerdere kandidaten zijn die het VCA examen af willen leggen, kan de VCA cursus ook in company plaatsvinden. |
Inschrijven VCA voor examen | Offerte aanvragen voor de VCA |
De VCA cursus kosten zijn voor elke te volgen cursus gelijk. De VCA basiscursus, VCA VOL cursus en VIL VCU cursus kosten 195 euro exclusief BTW per deelnemer. Bij deze kosten is het examen inbegrepen.
Ook de VCA examenkosten voor het VCA basis examen, VCA VOL examen en VIL VCU examen zijn gelijk, namelijk 75 euro exclusief BTW per deelnemer.
Inschrijven voor de VCA cursus (inclusief examen) bij ARBO centrum als VCA opleider kan eenvoudig online, door te klikken op de cursus van je keuze. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan vooral contact op met ARBO centrum. Wij helpen je graag verder.
Altijd een VCA locatie in de buurt
Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!
Vind een VCA locatie in de buurt