Zit er verschil in een heftruck rijbewijs en heftruck certificaat?

25 april 2019

Men heeft het over een heftruckcertificaat, een heftruck rijbewijs, het heftruckdiploma, een heftruck chauffeursbewijs… Maar wat is het nou echt? Eigenlijk kloppen al deze benamingen, er zit geen verschil in. De een is niet beter dan de ander.

Waar het echt om gaat is dat je met een heftruckcertificaat op zak kan aantonen dat je werkgever en jij als werknemer er alles aan gedaan hebben om voldoende geïnstrueerd te worden om veilig te kunnen werken met de heftruck. Want dat is wel wettelijk vastgelegd.

In de Arbo-wet staat namelijk beschreven dat je, voor je gaat werken met een mobiel arbeidsmiddel, zoals een  heftruck, verreiker, hoogwerker, of reachtruck, je voldoende moet beschikken over specifieke deskundigheid.

Heftruck cursus leestip: heftruckcertificaat kosten

Specifieke deskundigheid om een heftruck te mogen besturen, hoe specifiek is dat?

Specifieke deskundigheid, in hoeverre specifiek wordt dit dan verwacht of gezien? Precies, het blijft een vaag begrip, maar in de praktijk is gebleken dat wanneer de bestuurder van een heftruck in het bezit is van een heftruckcertificaat, hij hiermee aantoont over voldoende specifieke deskundigheid beschikt.

Wettelijk gezien is het dus niet verplicht dat je een heftruckcertificaat hebt, maar hoe kun je anders aantonen dat je beschikt over zoveel mogelijk expertise als het gaat om het veilig werken met de heftruck.

Nu kan het bij wet gezien misschien niet verplicht zijn, maar hoe zit het met de verzekering? Verzekeringsmaatschappijen stellen vaak in hun voorwaarden wel de verplichting dat bestuurders van mobiele arbeidsmiddelen beschikken over de juiste daarbij behorende certificaten. Voor de heftruck dus een certificaat heftruck, maar voor de hoogwerker bijvoorbeeld het hoogwerkercertificaat of ook wel hoogwerker rijbewijs genoemd.

De cursus ‘veilig werken met een heftruck’

Tijdens een cursus ‘veilig werken met de heftruck’ bij ARBO centrum wordt er ruim aandacht geschonken aan de theoretische kant, uitleg betreffende wet- en regelgeving, mogelijke gevaren en risico’s, welke in het praktijkgedeelte geoefend worden tijdens het besturen van een heftruck.

Onze gecertificeerde instructeurs zijn zeer ervaren en weten waar ze het over hebben, samen met de cursisten wordt er gekeken naar voorbeelden uit de praktijk die de cursisten vaak zelf aandragen. Iedere heftruckchauffeur loopt weer tegen andere zaken aan, ieder heeft zijn eigen talenten en valkuilen. Samen kom je tot de beste oplossingen.

Je oefent bijvoorbeeld met het aangeven of afzetten van je werkgebied, het laden en lossen van goederen, ook hierin support je elkaar.
Aan het eind van een cursus ‘veilig werken met een heftruck’ ontvang je van ons je heftruckcertificaat, mits je het theoriegedeelte en de praktijk beide met een positief examen hebt afgesloten.

Dus wat maakt het uit? Heftruckcertificaat, heftruckdiploma, heftruckrijbewijs, heftruck chauffeursbewijs… Als je maar weet hoe je veilig werkt met de heftruck!

Bekijk onze heftruck opleidingen 

Terug naar overzicht