Wondverzorging; wat te doen?

21 april 2020

Alle wonden helen. Op voorwaarde dat je ze goed verzorgt. Met welke behandeling van wonden verdwijnen ze het snelst? En is het gewoon een kwestie van ontsmettingsmiddel wond en klaar? Van kleine tot ernstige wonden: ontdek de verschillende soorten. En vooral: hoe je ze efficiënt ontsmet.

Beschadiging van de huid
Een wond is een beschadiging van de huid veroorzaakt door een ziekte of een trauma. Enkele van de meest voorkomende verwondingen: schaafwond, bijtwond en snijwond. Die lichte wonden zijn relatief eenvoudig te ontsmetten. Zwaardere wonden zoals doorlig- of oncologische wond (die duikt soms op bij kankerpatiënten) vragen om hun eigen specifieke behandeling van wonden.

Van kleine tot zwaardere wonden
Je hebt het vast al meegemaakt. Op een zonnige dag werk je wat in de tuin wanneer je je onverwacht snijdt aan een scherpe tak van een struik. Die snijwond is een relatief kleine wond die je gemakkelijk zelf ontsmet. Dat geldt ook voor bijt- en schaafwonden.

Bij mensen met een aandoening duiken vaak ernstigere verwondingen op. Ouderen die dagenlang in bed liggen, krijgen soms af te rekenen met doorligwonden. Die zijn niet alleen hinderlijk voor de patiënt, maar moeten ook professioneel worden verzorgd om het risico op ontstekingen zo klein mogelijk te houden. Bij kankerpatiënten zien we wel eens oncologische wonden opduiken. Die zijn het gevolg van een specifieke kankerbehandeling, bijvoorbeeld bij straling of chemotherapie. Voor de behandeling van dergelijke wonden doe je altijd een beroep op een medisch geschoolde verzorger.

Een kleine wond zelf verzorgen doe je zo

Een kind dat zijn knie bezeert, jijzelf die je vinger snijdt of je buurmeisje dat wordt gebeten door een hond: we leggen je haarfijn uit hoe je die kleine wonden zelf eenvoudig en doeltreffend behandelt en ontsmet.

Bij een schaafwond is alleen de bovenste huidlaag beschadigd. Snel even ontsmetten en klaar is kees? Niets is minder waar om de wond ontsmetten. Schaafwond eerst zorgvuldig uitspoelen onder stromend lauw water. Zo spoelt het water al het vuil weg uit de wonden. Zand, kleine steentjes en stof verwijderd? Laat de wond dan drogen en bedek ze daarna met een pleister of een verbandgaas. Ga dus zeker niet de wond ontsmetten. Schaafwond verdraagt dus geen ontsmettingsmiddel.

Een snijwond vind je vaak terug in een hand of voet. Je eerste werk om de wond te ontsmetten? Neem een schone doek en druk de snijwond even dicht. Spoel ook deze wond daarna uit met water en dep ze zorgvuldig droog. De wond bedekken met een pleister of een verbandgaas kan zeker zinvol zijn. Staat de wond niet te veel onder druk? Overweeg dan een zwaluwstaartje of hechtpleister. Die brengen de wondranden dichter bij elkaar en stoppen zo het bloeden.

Is de wond te groot of slaag je er niet in om het bloeden te stelpen? Raadpleeg dan altijd een arts. Die zal de wond hechten indien nodig en oordeelt of een tetanusvaccinatie aangewezen is.

Een bijtwond is een scheur in de huid. De bijtwond goed ontsmetten is uiterst belangrijk, want een bijtwond leidt sneller tot infecties. De reden? De talrijke bacteriën die rondzwerven in de mond van mens en dier. Reinig de wond altijd eerst met stromend water. Maak de huid errond daarna droog en bedek de wond met een verband of schone doek. Ga ook altijd langs bij je huisarts. Die behandelt de wond verder en bekijkt of een tetanusinjectie nodig is.

Behandeling wonden? Denk na voor je begint
Een wond ontsmetten met waterstofperoxide of alcohol is nooit een goed idee. Je loopt het risico dat het ontsmettingsmiddel wond beschadigt. Het gevolg? Het genezingsproces duurt langer. Spoelen met water is de beste behandeling wonden. Zo verwijder je snel en doeltreffend al het vuil: het middel voor ontsmetten wond bij uitstek.

Vraag professioneel advies voor ontsmetten wond
Blijft een wond bloeden of ziet de verwonding er ernstig uit? Twijfel dan niet en raadpleeg meteen een arts. Die ontsmet en behandelt de wondeprofessioneel. Zo bewijs je jezelf een dienst en geneest de wond des te sneller.

Spullen bestellen voor het behandelen van wonden?

Bezoek online onze website

Terug naar overzicht