Wetgeving valbeveiliging hoogwerker

7 januari 2021

Dat aan werken op een hoogwerker risico’s verbonden zijn, hoeven we niemand uit te leggen. Het gros van deze risico’s heeft natuurlijk te maken met het feit dat je op (grote) hoogte aan het werk bent. Zonder goede beveiliging vormt een val een groot risico. Een val van een hoogwerker zal bijna altijd zeer ernstige gevolgen hebben en dikwijls zelfs fataal aflopen. Daarom worden er maatregelen getroffen om de kans op een val te verkleinen. Met goede valbeveiliging is deze kans zelfs te minimaliseren. Daarom is er ook speciale wetgeving voor valbeveiliging op een hoogwerker.

Wat is er bepaald in de wetgeving voor valbeveiliging op een hoogwerker?

De voornaamste bepaling in de wetgeving voor valbeveiliging op een hoogwerker is dat het hekwerk om een platform van de hoogwerker minimaal 1,10 meter hoog moet zijn. Dit is de voornaamste vorm van valbeveiliging. Het hekwerk voorkomt dat medewerkers op het platform hier vanaf kunnen vallen. Een hoogte van 1,10 meter is de minimale vereiste, maar nog hoger mag en kan natuurlijk ook.

Wat kun je nog meer doen?

Persoonlijke valbeveiliging op een hoogwerker is niet verplicht. Dit wordt - ook door ons - echter streng geadviseerd. Het is ook absoluut aan te raden om het hekwerk hoger dan 1,10 meter te maken. Dat is echter niet in alle gevallen wenselijk. Het kan zo zijn dat een hoger hekwerk de werkzaamheden bemoeilijkt of onmogelijk maakt. In die gevallen is het helemaal belangrijk om persoonlijke valbeveiliging te dragen.

Persoonlijke valbeveiliging komt in de vorm van een veiligheidsharnas dat door medewerkers wordt gedragen. Dit harnas is gezekerd aan het platform van de hoogwerker. In het geval dat een medewerker toch een val maakt, wordt hij/zij op het platform gehouden dankzij deze valbeveiliging.

Veilig leren werken op een hoogwerker

Er is dus sprake van enige wetgeving op het gebied van valbeveiliging op een hoogwerker. Er zijn echter tal van extra maatregelen die je kunt nemen om het werken op een hoogwerker nog veiliger te maken. Wat deze zijn, leer je in de cursus “veilig werken op hoogte” van ARBO centrum.

Terug naar overzicht