Welke valbeveiliging op een hoogwerker?

16 september 2020

Wie werkt op een hoogwerker, dient er zorg voor te dragen dat dit veilig gebeurt. Dit betekent dat je een aantal stappen doorloopt voordat je aan het werk gaat. Een technische inspectie van de hoogwerker is daar een van. Een ander belangrijk aspect is de valbeveiliging. Welke valbeveiliging wordt op een hoogwerker gehanteerd?

Het belang van valbeveiliging is duidelijk

Van een hoogwerker vallen is een van de grootste risico’s waar je tijdens het werken mee te maken krijgt. Een verkeerde beweging, plotseling schommelen, stoten of harde wind: er zijn veel verschillende manieren waarop je op een hoogwerker ten val kunt komen. Gelukkig is een veilige hoogwerker voorzien van goede valbeveiliging. Valbeveiliging zorgt ervoor dat een eventuele val van de hoogwerker niet mogelijk is. In deze blog vertellen wij je hoe valbeveiliging op een hoogwerker werkt, en welke vormen er zijn.

Welke valbeveiliging is op een hoogwerker aanwezig?

Een val beperkende harnasgordel is de meest voorkomende vorm van valbeveiliging. Het harnas wordt gedragen door degene die op de hoogwerker werkt. De korte lijn is stevig vastgemaakt aan de bak van de hoogwerker en heeft een beperkte reikwijdte. Dit betekent dat degene die het harnas draagt, niet over de randen van de hoogwerker kan komen. Op die manier kan er ook nooit sprake zijn van een val over de rand van de bak.

Een val beperkende harnasgordel wordt vrijwel altijd gebruikt bij het werken op grote hoogten. Voor de meeste werkzaamheden zorgt de harnasgordel niet voor een beperking. Glazenwassers kunnen bijvoorbeeld nog steeds bij de ramen komen met behulp van een telescoopborstel. Ondanks dat zij zelf niet over de randen van de bak kunnen hangen.

Zijn er uitzonderingen op het gebruik van een harnas?

Het waarborgen van goede veiligheid is wettelijk verplicht. Daarom wordt er op bijna elke hoogwerker valbeveiliging gedragen in de vorm van een harnas. Dit zou je als verplicht kunnen beschouwen. Er zijn echter uitzonderingen mogelijk. Twee uitzonderingen die expliciet worden genoemd:

  1. Wanneer het bevestigingspunt voor het harnas niet sterk genoeg is
  2. Wanneer er volgens de RI&E geen sprake is van valgevaar.

Welke valbeveiliging op een hoogwerker is er nog meer?

Naast het vrijwel altijd verplichte harnas, is het natuurlijk mogelijk om te zorgen voor nog meer soorten van valbeveiliging.  Naast een harnas, kan er ook worden gewerkt met een valstopsysteem. Dit systeem mag niet op de hoogwerker worden gebruikt, maar wel wanneer er zonder hoogwerker op hoogte wordt gewerkt (vanaf 2 meter of hoger). Dit kan een systeem zijn met een veiligheidslijn.

Positioneringssystemen worden vaak aanvullend gebruikt op valbeveiliging met een harnas. Met een positioneringssysteem kun je veilig in een bepaalde werkhouding blijven werken. Denk aan voor- of achterover leunen. Ook ophangsystemen worden vaak gebruikt. Met deze systemen is het mogelijk om degene die aan het werk is te laten hijsen of zakken terwijl zijn/haar handen vrij blijven.

Naast het vallen van personen is er misschien ook een risico dat materialen vallen. Met het oog op de veiligheid van anderen die in de buurt van de hoogwerker aan het werk zijn, kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een vangnet. Een vangnet wordt onder de bak bevestigd zodat gereedschappen of materialen die vallen, worden opgevangen. Ze komen niet op de grond terecht en kunnen mensen die op de grond staan dus niet verwonden.

Naast valbeveiliging op een hoogwerker is het natuurlijk ook belangrijk dat iedereen die op en in de buurt van de hoogwerker werkt ook persoonlijke beschermingsmiddelen draagt.

Offerte aanvragen Veiligheidsproducten

Terug naar overzicht