Welke hoogwerker heb ik nodig?

28 juli 2020

Je kunt eigenlijk nooit zomaar spreken van “een hoogwerker”. Hoogwerkers zijn er namelijk in verschillende soorten. Soorten die geclassificeerd worden aan de hand van hun ontwerp en werking. Het is belangrijk om het verschil tussen de soorten hoogwerkers te kennen. Niet alleen om te bepalen welk certificaat je nodig hebt. Elke type hoogwerker heeft namelijk een eigen hoogwerker certificaat. Het is ook belangrijk om de hoogwerker met de juiste capaciteiten en het juiste bereik te vinden. Vraag jij je af: welke hoogwerker heb ik nodig? In deze blog beschrijven wij de kenmerken en capaciteiten van de verschillende soorten hoogwerkers.

Welke soorten hoogwerkers zijn er?

Om te weten welke hoogwerker je nodig hebt, is het belangrijk om drie verschillende vragen te kunnen beantwoorden.

  1. Welke soorten hoogwerkers zijn er?
  2. Wat moet mijn hoogwerker kunnen?
  3. In welke classificatie valt deze en ben ik hiervoor gecertificeerd?

Wie op zoek is naar een hoogwerker, zal vrijwel altijd behoefte hebben aan een van de volgende soorten:

Het type hoogwerker is voor een groot gedeelte bepalend voor de mogelijkheden die deze biedt. Denk hierbij niet alleen aan bereik, maar ook aan besturing. Moet de hoogwerker bijvoorbeeld zelfstandig verrijdbaar zijn?

Een schaarhoogwerker is een ideale hoogwerker voor wie verticale werkzaamheden moet verrichten. Verticaal biedt deze hoogwerker een groot bereik. Hij is echter niet optimaal geschikt voor horizontale en diagonale werkzaamheden, omdat het mechanisme alleen omhoog en omlaag kan. Wel is dit type compact, licht en wendbaar. Vaak kan een schaarhoogwerker ook vanaf het plateau bestuurd en verreden worden.

Een telescoophoogwerker is een zwaardere hoogwerker die een zeer groot bereik kent in alle richtingen. Voor zeer veel werkzaamheden volstaat het om alleen de telescooparm te verplaatsen om zo op de juiste plek te komen.

Een knikarm hoogwerker is in zekere zin vergelijkbaar met een telescoophoogwerker. Het voornaamste verschil zit in het feit dat het mechanisme van een knikarm hoogwerker, zoals de naam doet vermoeden, een knik vertoont. Dit zorgt ervoor dat het plateau met een nog grotere precisie kan worden gepositioneerd en dat dit type hoogwerker doorgaans minder ruimte inneemt.

Een spinhoogwerker is een bijzonder veelzijdig type hoogwerker dat dankzij zijn constructie ondanks een compacte bouw grote hoogten kan bereiken. Zijn naam leent hij aan de manier waarop de hoogwerker wordt gestabiliseerd. Dit gebeurt door stabilisatiepoten uit te schuiven zodat de hoogwerker er van bovenaf uitziet als een spin.

Een autohoogwerker is doorgaans een kleine telescoophoogwerker die op een laadbak van een auto of lichte vrachtwagen is gemonteerd. Het verplaatsen van de hoogwerker gebeurt middels het verrijden van de auto. De hoogwerker zelf kan uiteraard wel uitschuiven en draaien.

Een rupshoogwerker kan bijna elk type hoogwerker zijn, maar wordt gekenmerkt door rupsbanden waardoor deze ook op minder begaanbaar terrein goed uit te voeten kan. Dat is een groot voordeel op bijvoorbeeld een niet geasfalteerde bouwplaats. Vaak kan een rupshoogwerker zelfstandig rijden.

De vrachtwagen hoogwerker laat zich vergelijken met een autohoogwerker, maar is zwaarder en kent een groter bereik.

De categorieën

De categorieën hoogwerkers zijn als volgt:

Vraag jij je af: welke hoogwerker heb ik nodig? Kijk dan naar de functionaliteiten van de hoogwerker en bepaal in welke categorie deze valt. Voor elke categorie heb je namelijk een afzonderlijk hoogwerker certificaat nodig.

Terug naar overzicht