Wat te doen bij een wespensteek?

14 april 2020

Bijen en wespen, ze horen bij de zomer en zijn nuttig voor de natuur. Maar erdoor gestoken worden is meestal geen pretje. Misschien is het verschil tussen beide niet voor iedereen duidelijk.

Een wesp heeft een smalle taille en is zo goed als kaal, in tegenstelling tot de bij. Een bij - die enkel steekt wanneer ze zich bedreigd voelt - laat haar angel achter en gaat daarna dood. Een wesp steekt eveneens bij bedreiging, maar kan - vaak later op het seizoen - agressiever worden en steken wanneer ze niet genoeg voedsel vindt. De wesp laat geen angel achter. Geel met zwarte strepen? Dan is het een wesp. Gestoken door wesp? Hieronder wat uitleg wat te doen bij wespensteek.

1. Wat te doen bij een wespensteek

Een plotse, hevige pijn en jeuk en zwelling. Ze horen bij de steek van een wesp. Het abc van eerste hulp bij een wespensteek houdt in koelen met ijs, contact opnemen met een arts bij aanhoudende zwelling of twijfel en 112 bellen bij een steek in de keel of de mond en wanneer de persoon allergisch reageert.

2. Symptomen na wespensteek

Een steek van een wesp gaat niet onopgemerkt voorbij. Er ontstaat onmiddellijk een hevige brandende, stekende pijn. Met direct daarna tekenen van irritatie, zoals het dik en rood worden van de huid rondom. Soms is er eerst een witte bult, die daarna rood kleurt. Al deze symptomen betreffen een lokale reactie. De situatie is ernstiger wanneer de beet in de mond of keel plaatsvindt of de gestoken persoon een allergische reactie vertoont.

3. Wat zijn de gevolgen van een wespensteek

Wanneer de mond of keel gestoken wordt, kan door de zwelling na wespensteek de luchtpijp dichtgedrukt worden en kan de persoon tekenen van verstikking vertonen.

Een allergische reactie kan soms leiden tot een anafylactische shock. In beide gevallen is spoedhulp aangewezen.
De gevolgen van een allergie kunnen groot zijn: diarree, misselijkheid, braken, duizeligheid, galbulten, daling van de bloeddruk, blauw kleuren van de huid en zelfs bewusteloosheid behoren tot de mogelijkheden.

4. Behandeling wespensteek

Beter voorkomen dan genezen. Sla nooit naar wespen, dek zoete drankjes af, gebruik niet te veel parfum. Toch gestoken door wesp? Dan is een behandeling wespensteek noodzakelijk. Is er een vacuümpompje beschikbaar, zuig daar dan binnen de 2 minuten het gif mee op. Probeer zeker niet te krabben. Dit maakt het alleen maar erger. Ijs kan verzachtend werken. Het koelen van de gestoken plek is belangrijk. En wanneer de situatie ernstig is, moet een dokter of de hulpdiensten gebeld worden. Een dokter kan direct adrenaline toedienen.

Wat te doen bij wespensteek? Vaak ontstaat paniek. Dit is helemaal niet nodig. Een goed voorbereid man (of vrouw) is er twee waard, zegt men weleens. Daarom is het nuttig om een bhv-cursus te volgen. Dan ben je goed voorbereid op alle mogelijke ongelukjes en kan je onmiddellijk passend reageren wanneer je zelf of iemand in je omgeving in de problemen komt. Een zwelling na wespensteek is dan geen issue meer. Zodat volop kan genoten worden van die mooie zomer.

Terug naar overzicht