Wat te doen bij brandwonden?

10 maart 2020

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Jezelf verbranden, het is snel gebeurd. De zon, een hete vloeistof, contact met een heet voorwerp, een (steek)vlam, elektriciteit of chemische stoffen, het kunnen allemaal oorzaken zijn. Omdat de situatie op het moment zelf vaak paniekerig wordt, is het belangrijk om vooraf goed te weten wat te doen bij brandwonden. We leggen het hieronder uit. Eerst wat algemene richtlijnen. De ene brandwond is de andere niet, dus ook een woordje uitleg over de verschillende soorten. Tot slot wat meer details over de behandeling ervan.

 1. Hoe te handelen bij brandwonden
  Wanneer iemand een brandwond heeft, uit zich dit in symptomen die verschillend zijn volgens de ernst. Eerst water, de rest komt later. Dit moet het eerste zijn waar je aan denkt. Onmiddellijk zacht stromend en lauw leidingwater op de wond laten lopen is cruciaal. En bij ernstige brandwonden direct een dokter of hulpdienst bellen.
   
 2. Verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden zijn er in drie gradaties. Een 1e graads brandwond kan je eigenlijk geen brandwond noemen. Het is in feite een verbranding, te vergelijken met een ontstekingsreactie. De huid zit rood/roze en is soms gezwollen. Dit kan pijnlijk zijn en ook droog aanvoelen. Maar na een aantal dagen is alles meestal genezen. Dergelijke brandwonden ontstaan bijvoorbeeld wanneer iemand iets te lang en onbeschermd in de zon zat. Een 2e graads brandwond is nog pijnlijker. De wond is naargelang de vorm oppervlakkig of diep in de huid, die glanzend rood zit en nat is. De huid voelt soepel aan. Er ontstaan blaren (dit kan zelfs nog na uren gebeuren) en de persoon in kwestie heeft veel pijn. Bij een 3e graads brandwond is er volledige beschadiging van zowel de opperhuid als de lederhuid en dit tot in het onderhuidse vetweefsel. De huid ziet wit, perkamentachtig of zwart. Precies leer en erg droog. Het kan vreemd klinken, maar iemand met 3e graads brandwonden heeft nauwelijks tot geen pijn. Dit komt doordat de zenuwen aangetast zijn. Vaak zitten er pijnlijke wonden van de 2e graad omheen.
   
 3. Behandeling brandwonden
  Snel handelen is de eerste boodschap. Met water, dat zeiden we daarnet al. En lang genoeg, wel tien minuten. Verwijder juwelen en zoveel mogelijk kleding bij het slachtoffer. Indien de kleren vastkleven aan het lichaam, maak ze dan mee nat. Trek er in geen geval aan. Daarna kan de wond het best afgedekt worden met een steriel kompres of indien dit niet voorradig is plastic huishoudfolie of een schone theedoek om gevaar op infectie in te dijken. Bij een ernstige brandwond is het daarna aan de dokter om te beoordelen. Het is in elk geval zo dat bij blaren, aangetaste huid, beschadiging van het gezicht, inademing van rook of gassen en verwondingen door chemische producten en elektriciteit professionele hulp moet ingeroepen worden. De meeste brandwonden zijn 1e graads brandwond en 2e graads brandwond. Hiervoor is het erg handig om Burncare producten in huis te hebben, zodat je onmiddellijk voor eerste hulp kunt zorgen. Een 3e graads brandwond laat je beter aan professionals over.

Terug naar overzicht