Wat is een verreiker?

13 oktober 2020

Wat is een verreiker? Een verreiker is een middelzwaar tot zwaar voertuig dat specifiek is ontwikkeld om zware lasten te vervoeren en op hoogte af te leveren. Verreikers zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en met verschillende capaciteiten. De compactste, lichtste verreikers hebben een hefvermogen van enkele duizenden kilo’s, terwijl de zwaardere exemplaren hefvermogens van vaak wel tienduizenden kilo’s hebben. Kenmerkend aan een verreiker is zijn telescopische hefsysteem, waarmee zowel de hoogte als de hoek kan worden ingesteld.

Wat is een verreiker? Deze valt tussen een heftruck en hijskraan in

In veel organisaties is een verreiker een ideale oplossing. Niet alleen kan deze grotere en zwaardere lasten vervoeren dan een hijskraan; omdat het hefmechanisme telescopisch is en een grotere hoogte kan bereiken, is een verreiker ook veelzijdiger. Qua functionaliteit valt deze tussen een heftruck en een hijskraan in. Een hijskraan biedt weliswaar een nog groter bereik, maar is veel minder wendbaar. Een verreiker combineert het gemak van een heftruck met royale mogelijkheden.

Een verreiker is primair ontwikkeld om buiten in te worden gezet. Zo kan deze uitstekend uit de voeten op bouwterreinen. Ook op moeilijker begaanbare plekken, dankzij zijn grote bodemvrijheid en vierwielaandrijving. Mede om die reden worden in veel organisaties verreikers naast heftrucks gebruikt.

Star en roterend

Naast dat zij in diverse formaten en met verschillende reikwijdtes en hefvermogens leverbaar zijn, komen verreikers ook in twee verschillende soorten. Een verreiker met een starre telescoop heeft een telescoopgedeelte dat niet draaibaar is. Om vanuit een andere hoek te werken, moet het voertuig zelf worden gedraaid of verreden. Een verreiker met een roterend bovengedeelte heeft een telescoopgedeelte dat zelf kan draaien. Hierdoor hoeft dit type verreiker minder vaak verreden te worden.

Een verreiker besturen

Om een verreiker te mogen besturen dient de bestuurder in het bezit te zijn van een geldig verreiker certificaat.

Terug naar overzicht