Wat houdt de training VCA in?

28 mei 2020

Veel werkgevers en opdrachtgevers stellen het hebben van het VCA certificaat verplicht. Het VCA certificaat is niet direct verplicht gesteld bij wet, maar wordt wel vaak als zodanig beschouwd omdat het de beste manier is om aan te tonen dat je als professional aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu voldoet. Je toont ermee aan over voldoende kennis te beschikken en gedegen training te hebben gehad. Wil je uiteindelijk ook een certificaat hebben? Dan is het belangrijk om het examen goed af te ronden. Maar wat houdt de training VCA in?

Professionals in diverse branches krijgen met de VCA te maken. Ondanks dat de afkorting staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers” is de VCA niet alleen op aannemers van toepassing. De VCA is van toepassing in tal van sectoren en beroepen. Het hoofdcriterium is werken in een risicovolle omgeving. De VCA is dan ook geen beroeps- of branchespecifieke training. De VCA cursus leert je niet hoe je jouw beroep moet uitvoeren, maar leert je hoe je jouw beroep moet uitvoeren met het oog op veiligheid. Van jou en van anderen. Hoofdonderwerpen daarbij zijn veiligheid, milieu en gezondheid. Wat houdt de training VCA in? Het is een verdieping op deze onderwerpen die jou de kennis bijbrengt die nodig is om jouw werk veilig en capabel te doen.

Leestip: Waarom is het VCA certificaat noodzakelijk?

Wat houdt de training VCA in? Dit kun je verwachten.

Wanneer je een VCA cursus gaat doen, kies je voor de cursus die past bij jouw werkzaamheden. Er zijn drie verschillende soorten cursussen: de VCA basis, VCA VOL en VIL VCU. Ben jij een uitvoerende professional die werkzaam is op een risicovolle locatie of in een risicovolle omgeving, dan biedt de VCA basiscursus je alle kennis die je nodig hebt. De VCA VOL training biedt hetzelfde, maar dan voor leidinggevende professionals. Wie leiding geeft aan een team, heeft extra verantwoordelijkheden. Zo ben je niet alleen verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid, en de veiligheid van anderen door jouw handelen, maar ben je ook verantwoordelijk voor de veiligheid van je team en hoe hun handelen de veiligheid van anderen beïnvloedt. De training VCA VOL schenkt hier extra aandacht aan.

Iedereen die betrokken is bij risicovol werk kan een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid. De VCA training is er dan ook niet alleen voor professionals op locatie. Ook voor intercedenten is er een speciale training: de VIL VCU. Wat houdt deze VCA training in? Deze is erop gericht om intercedenten de benodigde kennis bij te brengen om veilig de juiste professionals te kunnen plaatsen. Veiligheid begint namelijk bij het selecteren van de juiste mensen. Daarom wordt ook van intercedenten die werken in sectoren waarin de VCA een rol speelt, een bepaald kennisniveau verwacht.

In de VCA cursus worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:

De VCA VOL training voegt hier onder andere de volgende elementen aan toe:

Training en examen

Wat houdt de training VCA in de praktijk in? Wie bang is een lang traject in te gaan, hoeft hier niet voor te vrezen. Je kunt je VCA certificaat namelijk halen in een dag. Op dezelfde dag krijg je training en doe je examen. Slaag je voor je examen dan krijg je het VCA certificaat. Dit certificaat is tien jaar geldig.

Wanneer je het VCA certificaat hebt behaald, kun je dus tien jaar lang aantonen dat je over adequate kennis beschikt om veilig te kunnen werken in de omgeving waarin je wordt ingezet. Na tien jaar kun je de geldigheid van het certificaat met opnieuw tien jaar verlengen door het opnieuw goed afronden van een examen.

Terug naar overzicht