Wat betekent VCA?

10 februari 2020

In sectoren waarin gewerkt wordt in risicovolle omgevingen, is de term VCA alom bekend. Dit zijn meer sectoren dan je wellicht denkt. Wat betekent VCA? VCA staat voor “Veiligheid Checklist Aannemers.” Het is wellicht een ietwat misleidende naam. De naam doet suggereren dat de VCA alleen geldt voor aannemers, waarbij mensen direct denken aan de bouw. Niets is echter minder waar. De VCA is vaak verplicht gesteld door opdrachtgevers in de volgende sectoren: binnenvaart, meubelbranche, bouw, petrochemische industrie, groenvoorziening, uitzendbureaus, beveiligingsfirma’s, schoonmaakbranche, schilders branche, scheepsbouw, elektrotechniek en procesbesturing. Ook in sectoren waarin de VCA niet verplicht is, vragen steeds meer werkgevers om een VCA-certificaat voor hun personeel. Veel werkgevers investeren hier dan ook in. Waarom? Een VCA-certificaat is de beste manier om aan te tonen dat professionals over de juiste kennis beschikken op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid.

Waarom bestaat de VCA?

De VCA is in het leven geroepen om te zorgen voor een universele manier om de veiligheid tijdens het werken in risicovolle omgevingen te waarborgen. Jaarlijks lopen zeer veel mensen letsel op door het werken in risicovolle omgevingen, ervaren zij schade aan de gezondheid of brengen zij schade toe aan het milieu. Dankzij de Veiligheid Checklist Aannemers wordt het risico hierop beperkt. Wie in het bezit is van een VCA-certificaat heeft namelijk aangetoond over de benodigde kennis te beschikken. Dankzij de verplichting van de VCA wordt elke werkplek of werkplaats veiliger. Dit voorkomt ongelukken, letsel en schade.

Wat betekent VCA basis?

Het VCA-certificaat komt in verschillende vormen. De bekendste vorm is het B-VCA, oftewel het basis VCA-certificaat. Het B-VCA-certificaat is bedoeld voor professionals die werken in een risicovolle omgeving. Daarbij gaat het zowel om professionals in loondienst als zzp’ers die zich laten inhuren of worden gedetacheerd.

Zonder dit VCA-certificaat mag er niet gewerkt worden in gespecificeerde omgevingen uit de gespecificeerde branches.

Het VCA-certificaat behaal je door het volgen van een cursus en het afleggen van een examen. De cursus en het examen bestaan uit de volgende onderdelen:

De cursus neemt een dag in beslag. Na het behandelen van alle theorie en onderdelen, wordt direct het examen afgelegd. Je kunt dus dezelfde dag nog jouw certificaat halen. Slaag je voor de cursus, dan behaal je het VCA-certificaat voor de periode van tien jaar. Daarna kun je de geldigheid verlengen door wederom een examen af te laten nemen. In de sector, techniek en regels veranderen voortdurend. Periodiek de kennis toetsen en bijspijkeren is dan ook zeker geen overbodige luxe, maar een vereiste om de werkomgeving zo veilig mogelijk te houden.

Wat betekent VCA VOL?

Een term die je naast B-VCA / VCA basis vaak tegenkomt, is “VCA VOL”. Het VCA VOL certificaat is specifiek ontwikkeld voor leidinggevenden. De kennisgebieden die in de basiscursus behandeld worden, komen ook in de VCA VOL cursus aan boord, met als verschil dat er bij VCA VOL ook nadruk ligt op het waarborgen van de veiligheid van teamleden. Deze cursus sluit dus aan op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van leidinggevenden.

Ook voor uitzendbureaus

Een VCA-certificaat is niet alleen verplicht voor professionals die in de risicovolle omgeving zelf aanwezig zijn, maar ook voor eventuele uitzendbureaus en detacheringsbureaus. Iedereen die personeel levert aan een van de eerder genoemde branches, moet in het bezit zijn van een VIL-VCU-certificaat. Dit is het VCA-certificaat voor uitzendorganisaties.

Wil je jouw VCA behalen?

Wil je jouw VCA behalen? ARBO centrum biedt cursussen en examens aan voor alle VCA-certificaten en altijd op een locatie bij jou in de buurt. Ben je werkgever en wil je meerdere werknemers het certificaat laten behalen, dan zijn in house cursussen ook mogelijk.

Neem contact met ons op voor vragen of om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je graag verder. Wil jij je direct inschrijven voor het juiste cursus inclusief examen? Dat kan eenvoudig online. De kosten voor het volgen van de cursus inclusief examen, bedragen voor alledrie de cursussen (VCA-B, VCA-VOL en VIL-VCU) 195 euro per persoon, exclusief BTW. Het is ook mogelijk om alleen een examen aan te vragen, al dan niet in combinatie met een e-learning cursus. De kosten voor een los examen bedragen 75 euro. Een e-learning cursus kost 59 euro.

Terug naar overzicht