Wat betekent BHV?

6 februari 2020

BHV is een term die iedereen vroeg of laat op de werkvloer tegenkomt. Maar wat betekent BHV? Het merendeel van de mensen zal weten dat BHV staat voor “bedrijfshulpverlening”. Maar weet je ook inhoudelijk wat dit betekent?

BHV is belangrijk voor elke organisatie. Goede bedrijfshulpverlening kan bij ongelukken en calamiteiten helpen schade te voorkomen en soms zelfs levens redden. Elke organisatie die over vaste werknemers beschikt, dient ten minste een gecertificeerde BHV’er (bedrijfshulpverlener) te hebben. Dit is verplicht gesteld in de Arbowet. Over hoeveel bedrijfshulpverleners de organisatie dient te beschikken, is afhankelijk van het aantal werknemers. Maar ook in bedrijven waarin geen vaste werknemers actief zijn, is het verstandig om tenminste één iemand op te laten leiden tot BHV’er. Naast een BHV’er hoort ook ieder bedrijf een RI&E te hebben. Ook hierin staat hoeveel BHV’ers dienen te zijn. Ook hier kunnen wij u mee helpen.

Vraag vrijblijvend advies aan

Dat BHV belangrijk is, daar is iedereen van doordrongen. Voor werknemers en andere aanwezigen is het een geruststellende gedachte dat er iemand aanwezig is die bij ongelukken of andere calamiteiten weet wat er dient te gebeuren. Wanneer er sprake is van een calamiteit, ongeval of noodsituatie, rekent iedereen op de BHV’er. Maar wat betekent BHV in de praktijk? Wat heeft iemand met een BHV-certificaat geleerd?

Wat betekent BHV in de praktijk?

Wie denkt aan BHV, denkt wellicht direct ook aan EHBO. Toch zijn er belangrijke verschillen. Kort gezegd: EHBO maakt een belangrijk onderdeel uit van BHV. BHV is echter meer dan dat. Het bestaat uit enkele hoofdonderdelen: naast EHBO leren BHV’ers tijdens een cursus ook levensreddend handelen, branden blussen en evacueren. Daarmee wordt een BHV’er echt een allround hulpverlener binnen de organisatie.

De EHBO-vaardigheden die tijdens een BHV cursus worden aangeleerd, bestaan onder andere uit algemene hulpverlening zoals verbinden van uitwendige verwondingen en het behandelen van andere veelvoorkomende vormen van verwondingen en letsel op de werkvloer. De focus ligt op adequaat handelen. Je leert dus niet alleen de juiste technieken toepassen, maar ook om kalm te blijven en anderen te instrueren.

Levensreddend handelen is iets dat geen enkele BHV’er hoopt ooit te hoeven doen. Helaas is het soms nodig en in die gevallen kan het handelen van een BHV-gecertificeerde werknemer letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Levensreddend handelen bestaat ondermeer uit het toepassen van cruciale handelingen (zoals een stabiele zijligging) maar ook reanimeren. Tegenwoordig is reanimatie met de AED een belangrijk onderdeel van de BHV cursus. Na het behalen van het BHV-diploma ben je gecertificeerd om een AED-apparaat toe te passen.

In bijna elke organisatie is er een risico op het uitbreken van brand. Jaarlijks zorgt brand voor zeer veel materiële en immateriële schade. Ook raken nog steeds veel mensen gewond of overlijden zelfs mensen door brand. Een bedrijfshulpverlener weet wat er moet gebeuren wanneer er brand uitbreekt. Ook hier geldt: hij/zij beschikt zelf over alle benodigde kennis (bijvoorbeeld hoe je dient te blussen met behulp van de verschillende soorten brandblussers) om te blussen, maar kan ook anderen instrueren. Vanzelfsprekend blijft het blussen van een grote brand een taak voor de brandweer. BHV’ers worden getraind in het blussen van beginnende branden en kunnen hierdoor vaak voorkomen dat een brand groter wordt en meer schade aanricht.

Bij ernstige calamiteiten, zoals een grote brand, moet het pand ontruimd worden. BHV betekent ook dat je getraind wordt om aanwezigen in dergelijke situaties op een veilige manier het pand te helpen verlaten. Als BHV’er heb je kennis van vluchtroutes en weet je wat er in een gegeven situatie wel en niet verstandig is.

Ook je BHV certificaat behalen?

Misschien voldoet jouw organisatie al aan het BHV-quotum dat verplicht is gesteld in de Arbowet, maar misschien worden er nog BHV’ers gezocht. Wat de situatie ook is: je BHV-certificaat behalen, is altijd een verstandige en waardevolle investering. Bovendien vergt het geen grote investering. Een BHV basiscursus bij ARBO centrum kost slechts 195 euro exclusief BTW. Veel werkgevers zijn bereid om te investeren in extra veiligheid op de werkvloer.

Je BHV-certificaat halen, kan in een dag. Tijdens een dag worden zowel theorie als praktijk behandeld, waarna je een examen aflegt. Slaag je voor dit examen, dan ontvang je het officiële BHV-certificaat. Je mag jezelf dan een jaar lang bedrijfshulpverlener noemen. Na het verstrijken van een jaar, kun je een BHV-herhalingscursus volgen om het certificaat met wederom een jaar te verlengen.

Kortom: BHV betekent meer veiligheid

Goede BHV kan een groot verschil maken op de werkvloer. Weet jij wie er binnen jouw organisatie BHV’ers zijn en of er überhaupt wel voldoende werknemers zijn met een BHV-certificaat? Vraag het gerust na. Heb je vragen over de cursus of wil je de mogelijkheden bespreken? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij voorzien je graag van meer informatie.

Terug naar overzicht