Wanneer is een heftruck certificaat verplicht?

24 september 2018

Ondanks dat het misschien lijkt alsof een heftruck makkelijk te besturen is en dat het slechts een kwestie van veel oefenen is, zitten er nog heel wat instructies en eventuele gevaren bij het besturen van een heftruck. Vooral de gevaren mogen niet onderschat worden. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee je rijdt, het achteruit rijden (stapvoets), even snel onder een geheven lading door lopen, kantelen van de heftruck bij teveel lading, etc.

Een vorkheftruck, beter bekend als de vorklift of de heftruck, is een aangedreven transportmiddel. Hoofdzakelijk wordt de heftruck gebruikt voor magazijnwerk en voor het vervoeren van goederen die op een pallet staan.

Volgens de ARBO wet is het wettelijk verplicht om een instructie te volgen. Als er een ongeluk gebeurt moet het bedrijf Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, kunnen overtuigen dat er een goede instructie is geweest. In principe is een heftruckcertificaat dus niet verplicht, maar voldoende instructie wel! Met een heftruckcertificaat kan duidelijk worden aangetoond dat er een training of cursus is gevolgd.

Zijn wij het eens met deze regeling? Eigenlijk niet. Wij zijn van mening dat bij ieder uit te voeren beroep het verplicht zou moeten zijn om hiervoor een training te volgen. Er gebeuren genoeg onnodige ongelukken met werkvoertuigen en als de Arbeidsinspectie dan komt, dan hangt er vaak alleen een schamele boete aan. Terwijl het mensenlevens betreft!

Een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje, dus laten we twee vliegen in een klap slaan. Volg een professionele heftruck cursus en voorkom ongelukken en een negatieve inspectie.

Heftruck curus volgen?

 Meer informatie Offerte aanvragen 

Terug naar overzicht