Verslikking.. Wat nu!?

24 oktober 2019

Iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met verslikking. Het overkomt mensen uit alle leeftijdscategorieën, van baby’s tot volwassenen. Mensen die praten tijdens het eten, verslikken zich vaker. Op zich is verslikken niet direct ernstig, meestal lost een hoestbui het verslikken wel weer op. Maar soms zit het voorwerp zodanig vast dat de kans bestaat op stikken.

Kenmerken verslikking

Als eten of drinken in de luchtpijp in plaats van de slokdarm terecht komt, spreek je van verslikken. In de meeste gevallen zal een persoon die zich verslikt hierop reageren met een hoestbui. Het hoesten zorgt ervoor dat het voorwerp wat in de luchtpijp terecht is gekomen er met de kracht van het hoesten weer uit de luchtpijp naar boven terug in de mondholte wordt gestuurd.

Bij een ernstige verslikking wordt de luchtpijp afgesloten en is degene die zich verslikt heeft niet meer in staat zelfstandig het obstakel weg te krijgen. Je kunt zien dat deze persoon geen lucht meer krijgt. Hij raakt in paniek, grijpt mogelijk naar de keel, krijgt het benauwd en is niet meer in staat om te praten of te hoesten. Het slachtoffer kan blauw aanlopen en het bewustzijn verliezen. Een ernstige verslikking herken je aan de piepende ademhaling of je ziet dat de persoon geen adem meer kan halen. Er is in dat geval sprake van een levensbedreigende situatie en moet je snel ingrijpen met eerste-hulp-handelingen.

Wat te doen bij verslikking

Als de persoon die zich verslikt nog hoorbaar kan hoesten, kun je het hoesten het beste aanmoedigen. Blijf zelf zo rustig mogelijk en vraag het slachtoffer rustig adem te halen en krachtig te hoesten.

Heeft het hoesten geen effect? Ga achter het slachtoffer staan en laat hem voorover buigen. Houd hem met een hand bij de borstkas vast, zodat hij niet voorover kan vallen. Sla met de muis van de andere hand het slachtoffer maximaal 5 keer krachtig tussen de schouderbladen.

Helpt ook dit niet? Pas dan tot maximaal 5 keer de Heimlich-greep toe. Werkt dit ook niet, laat dan direct iemand het alarmnummer 112 bellen.

Heimlich greep

De Heimlich-greep, ook wel bekend als de Heimlich-manoeuvre, voer je niet direct uit, maar pas je toe als het niet gelukt is het verslikken te verhelpen na 5 keer tussen de schouderbladen te hebben geslagen. Als het slaan op de rug zonder effect is gebleven, kan de Heimlich methode worden toegepast.

Voor het uitvoeren van de Heimlich methode blijf je achter het slachtoffer staan. Je slaat je armen om hem heen en laat hem iets voorover buigen. Maak met een hand een vuist en plaats deze boven de navel van het slachtoffer. Pak met je andere hand je vuist vast en trek nu je vuist hard naar achteren richting rug en omhoog alsof je het slachtoffer op probeert te tillen. Voer deze methode niet meer dan 5 keer uit.

Werkt de Heimlich methode niet? Wissel het slaan tussen de schouderbladen dan met het de Heimlich-manoeuvre af. Laat iemand in de tussentijd het alarmnummer 112 bellen.

BHV cursus kan levens redden

Stel dat het je een collega overkomt: hij verslikt zich en dreigt te stikken. Een cursus BHV leert je om te gaan met noodsituaties en het overzicht te houden. Met juist en adequaat handelen kun je levens redden, en dat niet alleen op het werk, maar ook in privé situaties. Werkgevers moeten (verplicht) investeren in bedrijfshulpverlening om veiligheid te garanderen voor de werknemers. Je zou je werkgever kunnen vragen een BHV cursus te doen, maar je kunt dit natuurlijk ook doen op eigen initiatief.

Bekijk alle BHV cursussen 

Terug naar overzicht