Wat is het verschil tussen heftruck en reachtruck?

2 oktober 2020

Wat is het verschil tussen een heftruck en een reachtruck? Wie beide voertuigen ziet rijden, is wellicht geneigd te denken dat er geen verschil is. Verschillen zijn er echter weldegelijk. Deze hebben vooral te maken met het gebruik van de voertuigen, ondanks dat zij min of meer voor dezelfde taken zijn ontworpen. Wij leggen het verschil tussen een heftruck en reachtruck graag uit.

Wat is het verschil tussen een heftruck en reachtruck?

Beide voertuigen zijn ontworpen om (zware) ladingen te heffen en te verplaatsen. Waarom worden zij dan gezien als verschillende soorten voertuigen en wat is het verschil tussen een heftruck en een reachtruck?

Het voornaamste verschil schuilt in de architectuur van de voertuigen. Bij een heftruck zit de bestuurder recht achter de vork, met zijn/haar gezicht naar de lading gericht. Bij een reachtruck zit de bestuurder schuin op het voertuig, 90 graden gedraaid. Hier is bewust voor gekozen omdat een reachtruck op deze manier compacter kan worden vormgegeven.

Waarom de voertuigen verschillend ontworpen zijn, wordt direct duidelijk wanneer er gekeken wordt naar het gebruik. In de basis doen zij hetzelfde, maar de manier waarop dit gebeurt, verschilt sterk. Gaat het om zeer zware ladingen die ook nog eens over grotere afstanden vervoerd moeten worden (en wellicht ook buiten), dan is een heftruck de duidelijke winnaar. Moet er echter lading vervoerd worden in krappe ruimtes of door smalle gangen, dan wint een reachtruck dankzij zijn compacte formaat, wendbaarheid en kleine draaicirkel.

Vaak naast elkaar gebruikt

In veel bedrijven, zeker in grote bedrijven met ruime magazijnen worden zowel heftrucks als reachtruck gebruikt. Beide voertuigen hebben hun voordelen. Heftrucks zijn over het algemeen iets veelzijdiger en krachtiger. Zij kunnen in de basis grotere ladingen aan. Reachtrucks zijn echter wendbaarder en maken het vaak mogelijk om effectief ladingen te verplaatsen op plekken waar heftrucks niet kunnen komen.

Dat er verschillen zijn tussen een heftruck en een reachtruck wordt ook duidelijk door het certificaat. Voor beide voertuigen moet een certificaat behaald worden om ze te mogen besturen. Hier bestaan dus twee verschillende cursussen en certificaten voor. Bestuurders die beide voertuigen willen besturen, dienen een heftruck certificaat en reachtruck certificaat te behalen.

Terug naar overzicht