Verplichte inhoud EHBO koffer

3 december 2020

Wat is de verplichte inhoud van een EHBO koffer? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld wanneer een EHBO koffer moet worden aangeschaft. Het antwoord is even eenvoudig als lastig: er is namelijk geen verplichte inhoud van een EHBO koffer. Maar hoe weet men dan of de koffer die wordt aangeschaft voldoet? Daarvoor kan worden gelet op een aantal zaken.

Een verplichte inhoud van de EHBO koffer is er niet, een richtlijn wel

Een verplichte inhoud van een EHBO koffer is er dus niet, maar er zijn wel duidelijke en alom gehanteerde richtlijnen over waar een EHBO koffer aan moet voldoen. Leidend daarin zijn de richtlijnen die zijn opgesteld door het Oranje Kruis. Een EHBO koffer die voldoet aan de richtlijn van het Oranje Kruis kan in vrijwel alle gevallen worden beschouwd als een goede en toereikende koffer. De inhoud van deze koffer is als volgt:

Dit is dan ook een veelgebruikte koffer voor BHV.

Kijk naar aanvullende wensen en eisen

Ondanks dat er geen sprake is van een verplichte inhoud van de EHBO koffer, is het wel verstandig om te kijken naar de inhoud die in een specifiek geval gewenst is. Wat zijn de risico’s in de omgeving waar de EHBO koffer wordt gebruikt? Welk letsel kan worden opgelopen en waarin moet de koffer voorzien?

Ons advies is om altijd voor een zo compleet mogelijke EHBO koffer te zorgen. Hoe completer deze is, des te beter er hulp verleend kan worden. Eventueel kan men naast een zeer volledige koffer ook nog een eenvoudige EHBO koffer aanschaffen die bijvoorbeeld extra veel pleisters of gaasjes bevat.

Terug naar overzicht