Veilig werken met de reachtruck

16 november 2020

Veilig werken met de reachtruck: hoe zorgt men hiervoor? Een reachtruck is een zwaar en krachtig voertuig waarmee zware ladingen worden verplaatst. Verkeerd en onveilig gebruik van de reachtruck kan leiden tot schade aan goederen en letsel bij personen. Veilig werken met de reachtruck is daarom iets dat elke dag weer aandacht behoeft.

De basis voor veilig werken met de reachtruck wordt gelegd door het reachtruck certificaat. Niet voor niets wordt het halen van dit certificaat door vrijwel elke werkgever verplicht gesteld. Door dit certificaat te behalen, tonen werknemers aan dat zij over voldoende kennis beschikken op het gebied van risico’s en veiligheid.

De cursus van ARBO centrum

Tijdens de reachtruck basiscursus van ARBO Centrum, leert men om veilig een reachtruck te besturen en te beheersen. Deze cursus is bedoeld voor werknemers zonder of met weinig ervaring. Of waarvan het reachtruckcertificaat langer dan 3 maanden is verlopen.

De reachtruck opleiding begint om 08.30 met het theoriegedeelte, de ochtend wordt afgesloten met een theorie-examen. Onderwerpen die worden besproken tijdens het theoriegedeelte:

In de middag is het praktijkgedeelte met afsluitend een praktijkexamen. De dagcursus duurt van 08.30 t/m max. 15.30 (afhankelijk van het aantal cursisten). Bij het positief afleggen van beide examens ontvangt de cursist een reachtruckcertificaat en een ARBO-pas.

Veilig werken met de reachtruck in de praktijk

Wanneer werknemers eenmaal in het bezit zijn van het certificaat, zullen zij in de dagelijkse praktijk ervoor moeten zorgen dat zij veilig blijven werken. Dit betekent blijven opletten en bewust stilstaan bij veiligheid. Ook werkgevers dienen dit te doen: zij zijn immers verantwoordelijk voor de omstandigheden.

Daarom is het zaak om elke dag weer aandacht te besteden aan veiligheid voordat de reachtruck bediend wordt. Dit betekent een goede controle van de reachtruck en de omgeving. Vervolgens dienen bestuurders van de reachtruck altijd alert te zijn op hun omgeving.

Terug naar overzicht