Veilig hijsen en aanslaan van lasten

19 oktober 2020

Dat veilig hijsen en aanslaan van lasten iets is dat de hoogste prioriteit vereist, zal niemand verbazen. Zware lasten die niet veilig worden gehesen of verplaatst, kunnen een groot risico vormen. Wanneer deze vallen, kunnen zij enorme schade aanrichten aan personen en goederen. Dit is iets dat u absoluut wilt voorkomen. Gedegen training helpt hierbij.

Veilig hijsen en aanslaan van lasten is verplicht

Veilig hijsen en aanslaan van lasten is wettelijk verplicht. De Arbowet stelt eisen aan zowel werkgevers als werknemers om te zorgen voor veilige werkzaamheden. Door deze eisen na te leven wordt ervoor gezorgd dat er tijdens werkzaamheden passende aandacht aan hijsen en aanslaan wordt besteed.

Op deze manier wordt het risico op een ongeluk beperkt. Ongelukken met (zware) lasten die worden gehesen en verplaatst zorgen voor veel materiële en immateriële schade. Ongelukken zijn nooit 100% uit te sluiten, maar de kans hierop is wel sterk terug te dringen dankzij kennis en training. Daarom wordt hier veel in geïnvesteerd.

Om veilig te kunnen hijsen en lasten aan te slaan, is gedegen kennis nodig. Dit gaat verder dan slechts algemene kennis van veiligheid of het gebruik van voertuigen. De beste manier om te zorgen voor de juiste kennis, is door een cursus te volgen. Dit kan bij ARBO centrum.

Veilig hijsen cursus volgen bij ARBO centrum

Om veilig hijsen en aanslaan van lasten te garanderen kunnen medewerkers een veilig hijsen cursus volgen bij ARBO centrum. Deze cursus kan worden gegeven op een locatie van ARBO centrum in de buurt, of - bij voldoende aanmeldingen - op de eigen locatie. Er is keuze uit een cursus “veilig werken met de verreiker”, “veilig werken met de autolaadkraan” en “aanslaan van lasten”.

Alle cursussen worden gegeven door ervaren, gecertificeerde instructeurs. De cursussen bestaan uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Na afloop ontvangt de cursist een officieel erkend certificaat bij goede afronding.

Terug naar overzicht