Signaalkleding

3 augustus 2018

Een aantal maanden gelden schreven we in een van onze blogs al over kleding op de werkvloer. Een belangrijke vorm van kleding op de werkvloer is signaalkleding. In deze blog gaan we speciaal in op signaalkleding. Wat zijn de regels en hoe zit het bijvoorbeeld met korte broeken en T-shirts met dit warme weer? Lees het in deze blog.

Signaalkleding is kleding voor werkzaamheden bij beperkte zichtbaarheid. Er is sprake van beperkte zichtbaarheid wanneer er gewerkt wordt in de buurt van treinen, auto’s, hijskranen en heftrucks. In de buurt van deze bewegende objecten is de kans op een ernstig ongeval een stuk groter. Signaalkleding zorgt voor een veiligere werkomgeving in de buurt van bewegende objecten.

De geldende normering voor signaalkleding is de EN-ISO 20471. Overdag is de drager beter zichtbaar door het gebruik van de kleuren geel, rood of oranje. Reflecterende delen op de kleding zorgen voor een betere zichtbaarheid in het donker. Binnen de norm zijn de volgende eisen vastgelegd met betrekking tot reflecterend en fluorescerend materiaal:

Klasse 3: 0,8m2 fluor en 0,2m2 reflectiemateriaal

Klasse 2: 0,5m2 fluor en 0,13m2 reflectiemateriaal

Klasse 1: 0,14m2 fluor en 0,10m2 reflectiemateriaal

Over de totaaloppervlakte van de kleding worden geen specifieke uitspraken gedaan, een korte broek en/of T-shirt is dus zeker mogelijk bij warme weersomstandigheden. Wel is het belangrijk dat deze kleding voldoet aan de eisen voor de hoeveelheid fluor en reflectiemateriaal. Daarnaast is het zo dat Rijkswaterstaat, ProRail en verkeersregelaars aparte normen hebben voor signaleringskleding. Voor meer informatie hierover kun je het beste contact opnemen met deze bedrijven zelf.

Bij ARBO centrum verkopen we vanuit onze ARBO winkel en geven we graag advies, ook voor signaalkleding. Twijfel je of je signaalkleding nodig hebt en van welke klasse deze moet zijn? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bron: http://www.veiliggedragen.nl/wet-en-regelgeving/wet-en-regelgeving-per-risico/wetgeving-risico-beperkte-zichtbaarheid/

Terug naar overzicht