Rolsteigers: Dit zijn de nieuwe regels

25 februari 2018

Sinds 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels voor de opbouw en afbouw van rolsteigers. De inspectie SZW heeft deze regels opgesteld om het aantal ongevallen met rolsteigers te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat er nog steeds veel ongevallen plaatsvinden waarbij rolsteigers zijn betrokken, met name tijdens de op- en afbouwfase. Hoe kan er op een veilige manier met rolsteigers gewerkt worden?

Er is de laatste jaren veel aandacht geweest voor het veilig werken met hoogwerkers. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal ongevallen met rolsteigers is afgenomen. Desondanks komen er nog geregeld nieuwsberichten voorbij over ongevallen met rolsteigers. Met name de opbouw- en afbouw zorgt voor gevaarlijke situaties. Met de nieuwe regelgeving verwacht de Inspectie SZW het aantal ongevallen nog verder terug te kunnen dringen.

Voorloopleuningen

De belangrijkste verandering is dat tijdens het plaatsen van een werkplatform de leuning voor het betreffende werkplatform al aanwezig moet zijn. Met de huidige systemen is dit niet mogelijk. Veel producenten van rolsteigers hebben ondertussen oplossingen bedacht om aan de nieuwe regelgeving te kunnen voldoen. De eenvoudigste oplossing is om gebruik te maken van voorloopleuningen. Een voorloopleuning maakt het mogelijk de leuning al op hoogte te plaatsen zonder daarvoor op het betreffende platform te staan.

Veilig werken met steigers in het algemeen

Naast de nieuwe regelgeving zijn er een aantal algemene richtlijnen om het gebruik van steigers veiliger te maken.

Opbouw:

Gebruik:

Inspectie en onderhoud

Rolsteigers moeten minimaal één keer per jaar gekeurd worden door een deskundige. Op deze manier kunnen eventuele beschadigingen en zwakheden snel worden opgespoord en verholpen.

 

Gebruikte bronnen:

Kooistra, J. (2017, maart 9). Nieuwe regelgeving opbouw Rolsteigers per 01-01-2018. Opgehaald van Rolsteigershop: https://www.rolsteigershop.nl/nieuwe-wetgeving-opbouw-rolsteigers

Volandis. (April 2016). A-blad Rolsteigers. Harderwijk: Volandis.

Terug naar overzicht