Regels om met een EPT te rijden

14 oktober 2020

Wat zijn de regels om met een EPT te rijden? Een EPT is een Elektrische Pallet Truck. Dit is in veel organisaties het lichtste en kleinste vervoersmiddel/hulpmiddel voor zware lasten. Om die reden denkt men vaak dat een EPT door iedereen bediend mag worden. Maar is dat ook zo?

Rijden met een EPT krijgt lang niet zoveel aandacht als het rijden met een heftruck of reachtruck. Dat is onterecht, want veruit de meeste ongelukken gebeuren met een EPT. Deze hulpvoertuigen zijn in bijna elk magazijn te vinden. Omdat zij relatief eenvoudig in gebruik zijn, is de verleiding vaak groot om hier even snel gebruik van te maken. Maar kent men de regels om met een EPT te rijden?

Ook voor een EPT is er een certificaat

Ook voor het rijden met een EPT is er een speciaal certificaat. Of dit certificaat wel of niet verplicht is, is een beetje grijs gebied. Strikt genomen is het certificaat namelijk niet verplicht. Werkgevers zijn echter verplicht om aan te tonen dat hun medewerkers voldoende geïnstrueerd en kundig zijn om een EPT te besturen. Hoe doet men dat? Een EPT certificaat is hiervoor de beste methode. Vandaar ook dat veel werkgevers hun medewerkers verplichten om het certificaat te behalen.

Een heftruck of reachtruck certificaat is niet genoeg

Dat de regels om met een EPT te rijden niet alom bekend zijn, blijkt ook uit het feit dat er vaak wordt gedacht dat een heftruck of reachtruck certificaat volstaat om met een EPT te rijden. Dat is niet zo. Die gedachtegang is ergens wel logisch, omdat heftrucks en reachtrucks zwaardere en grotere voertuigen zijn dan een EPT. Toch is voor een EPT een apart certificaat vereist. Het is een wezenlijk ander voertuig dan een hef- of reachtruck. Om te zorgen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving is het van belang dat werknemers voor elk voertuig specifiek geïnstrueerd zijn. 

Terug naar overzicht