Plattegrond vluchtroute maken

1 december 2020

Organisaties zijn verplicht om een ontruimingsplan te maken. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de vluchtroute. Een plattegrond van de vluchtroute maken zorgt ervoor dat aanwezigen tijdens een calamiteit weten hoe zij het pand moeten verlaten. Maar alleen de plattegrond van de vluchtroute maken, is niet voldoende. In deze blog leggen wij uit waar rekening mee moet worden gehouden.

Een plattegrond van de vluchtroute maken: de eisen

Voor het maken van een plattegrond van de vluchtroute gelden enkele eisen. Zo moet duidelijk worden aangegeven waar men zich op dit moment bevindt. Wanneer er meerdere plattegronden worden opgehangen op diverse plekken, moet daar dus rekening mee worden gehouden. Ook dient er te worden aangegeven waar de vluchtmogelijkheden zijn, wat de optimale vluchtroute is en waar brandblussers zich bevinden. Ook worden indelingen van ruimtes en grote objecten waarheidsgetrouw weergegeven. Voor hulp bij het maken van een plattegrond van de vluchtroute kan men de specialisten van ARBO centrum inschakelen.

Duidelijk zichtbaar ophangen

Aan een plattegrond van de vluchtroute heeft men niet veel wanneer deze niet duidelijk zichtbaar is. Daarom moet deze op een centrale plek bij de publieke ingang hangen. Heeft het pand meerdere etages, dan dient op elke etage een plattegrond aanwezig te zijn. Dit betekent dat er uiteraard meerdere versies van de plattegrond getekend moeten worden, omdat elke verdieping zijn eigen lay-out en routes kent.

Instructies en oefenen

Is er sprake van een calamiteit, dan vervullen BHV’ers een zeer belangrijke rol. Zij zijn getraind om in het geval van een calamiteit kalm te blijven en hebben geleerd om een evacuatie te leiden. Desondanks is het belangrijk dat de hele organisatie op de hoogte is van de vluchtroute. Zorg er dus voor dat een ontruiming regelmatig wordt geoefend, door het houden van een noodoefening. Voor het plannen, uitvoeren en evalueren van een evacuatie-oefening kan ARBO centrum ook worden ingeschakeld.

Terug naar overzicht