Pas op voor teken!

1 juni 2018

Met de zomerse temperaturen van de afgelopen dagen is de zomer niet meer weg te denken in Nederland. Het mooie weer brengt helaas ook gevaren met zich mee. Een van die gevaren is het risico op tekenbeten. In deze blog gaan we in op de gevaren en de preventie van tekenbeten.

Vooral mensen die in de natuur werken hebben een verhoogd risico op tekenbeten. Vanaf de lente worden teken weer actiever. Het grootste risico aan het oplopen van een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Een op de vijf teken is drager van de bacterie die deze ziekte veroorzaakt. De ziekte kent ernstige gevolgen. Wanneer er niet op tijd gestart wordt met de bestrijding doormiddel van antibiotica kunnen ernstige zenuw- en hartklachten optreden. Het is daarom goed de ziekte vroegtijdig te constateren. De ziekte van Lyme kenmerkt zich in het beginstadium door rode kringen rondom de oorspronkelijke beet. Let hier goed op wanneer je in bosgebied of op open veld hebt gewerkt.

Werkgevers kunnen ook maatregelen ondernemen om de risico’s te beperken:

Bovenstaande tips behandelen de gevaren en preventie van tekenbeten. Teken hebben een grote invloed op de veiligheid van de werknemers bij veel buitenwerkzaamheden. Een actieve houding van de werkgever is hierbij erg belangrijk. Kijk voor meer informatie op: https://www.arboportaal.nl/actueel/nieuws/2018/04/18/werken-in-de-natuur-let-op-teken en https://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Ziekte_van_Lyme

Terug naar overzicht