Overwerken zonder BHV’er

4 maart 2019

Hoeveel BHV’ers moet een bedrijf hebben?

We weten inmiddels dat het bij ieder bedrijf, vanaf 1 medewerker, verplicht is om een BHV’er te hebben. Binnen kleine bedrijven kan dit bijvoorbeeld ook de werkgever zijn.
Een opleiding bedrijfshulpverlening zorgt ervoor dat je weet hoe te handelen bij eerste hulp bij ongevallen, kleine branden bestrijden en mensen evacueren.
In de praktijk betekend dit dat er vaak minimaal 2 BHV’ers aanwezig zijn.

Mag je overwerken zonder BHV’er?

In de Arbowet is omschreven dat er altijd één BHV’er aanwezig moet zijn en bekend moet zijn in het gebouw. Tevens dient er een overzicht van de aanwezige medewerkers aanwezig te zijn. Hierop moet ook vermeld staan wie wanneer op welke afdeling werkzaam is.

Als je moet overwerken en er is geen andere BHV’er aanwezig is het mogelijk om samen te werken met een buurbedrijf. Als je bijvoorbeeld in een winkelcentrum werkt en de winkelier naast je heeft een BHV’er die ’s avonds aanwezig is mag deze persoon aangewezen worden als BHV’er voor jouw bedrijf. Uiteraard moet de zorg naar elkaar hierover wel duidelijk zijn, een overeenkomst waarin duidelijke afspraken staan, een aangepast BHV-plan, samen opleiden en gebouwkennis zijn noodzakelijk. De werkgever blijft uiteindelijk altijd verantwoordelijk voor de BHV.
In elk bedrijf moet er altijd een bedrijfshulpverlener aanwezig zijn, dus ook wanneer je moet overwerken. 

Bekijk onze BHV cursussen

Terug naar overzicht