Ontruimingsplan

26 november 2020

Om veiligheid in de organisatie te garanderen, ook - juist - tijdens calamiteiten, zijn er enkele verplichtingen. Zo zijn de meeste bedrijven verplicht om BHV’ers op te leiden, een RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) te maken en bij te houden en een ontruimingsplan te maken. Hoe kan een organisatie nu zorgen voor een goed ontruimingsplan? Deze blog behandelt wat er voor zo’n plan belangrijk is en wat hierbij komt kijken.

Het ontruimingsplan: hier moet het aan voldoen

Beslaat het pand een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter, of is er sprake van meer dan één verdieping? Dan is men wettelijk verplicht om een ontruimingsplan te maken. Maar waar moet zo’n ontruimingsplan aan voldoen? Daar zijn uiteraard regels voor.

Elk ontruimingsplan bevat in elk geval een aantal vaste onderdelen. Het plan geeft aan hoe er wordt ontruimd in het geval van een calamiteit, hoe de communicatie verloopt, hoe de hulpdiensten worden begeleid en wie de leiding heeft in geval van een calamiteit.

Organisaties hebben een zekere vrijheid om te bepalen hoe dit wordt beschreven. Echter: men wil natuurlijk wel zeker weten dat het plan volledig en kwalitatief is. Zeker wanneer er nog niet eerder een ontruimingsplan is gemaakt, kan het best lastig zijn om voor een goed plan te zorgen. Daarom kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een gratis beschikbaar gesteld ontruimingsplan.

Hulp bij het maken van een plan

Wanneer hulp bij het maken van een plan gewenst is, kunnen de specialisten van ARBO centrum worden ingeschakeld. ARBO centrum beschikt over alle benodigde kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat er in elke organisatie wordt gezorgd voor een perfect ontruimingsplan.

Een goed ontruimingsplan draagt bij aan de veiligheid in gevaarlijke situaties. Het is echter ook zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat het plan leeft binnen de organisatie. Daarom dienen alle medewerkers hiervan op de hoogte te zijn en is het aan te raden om periodieke ontruimingsoefeningen te houden.

Terug naar overzicht