Mag ik met een heftruckcertificaat op een reachtruck?

27 oktober 2020

Mag ik met een heftruckcertificaat op een reachtruck? Dat is een logische vraag die vaak gesteld wordt. Het antwoord op deze vraag is niet iedereen bekend. Het mag namelijk niet, al is dit niet direct wettelijk zo bepaald. Daarom behoeft dit antwoord enige uitleg. Vaak denken mensen dat met een heftruckcertificaat ook een reachtruck mag worden bestuurd. Dat is een logische gedachte. Vergelijkt men deze twee voertuigen, dan ziet men sterke overeenkomsten. Bovendien is een heftruck vaak zwaarder en groter. Hierdoor wordt meestal automatisch aangenomen dat als men een heftruck mag besturen, een reachtruck ook geen probleem is. In werkelijkheid ligt dit wat anders.

Mag ik met een heftruck certificaat op een reachtruck? Nee

De wetgeving omtrent het besturen van bedrijfsvoertuigen is misschien wat vaag. Nergens staat namelijk in de wet dat het hebben van een certificaat verplicht is om bedrijfsvoertuigen te mogen besturen. Toch wordt dit door veel werkgevers wel verplicht. Hoe zit dat precies?

Werkgevers en werknemers moeten aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Een van deze eisen is dat de werkgever moet zorgen voor zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden en dat de werknemer voldoende opgeleid moet zijn voor het uitvoeren van zijn/haar werkzaamheden. Dit moet kunnen worden aangetoond. Een certificaat is hiervoor de meest gangbare optie.

Deze bepaling geldt ook voor alle bedrijfsvoertuigen. Hoewel een heftruck en reachtruck sterke gelijkenissen vertonen, zijn er ook verschillen. Door de wet worden zij gezien als twee verschillende soorten voertuigen. Aangezien werknemers voor het besturen van alle voertuigen bewezen capabel moeten zijn, is een heftruckcertificaat niet voldoende om een reachtruck te mogen besturen. Voor beide voertuigen is het sterk aan te raden om het bijbehorende certificaat te halen.

Beide certificaten halen bij ARBO centrum

Zowel het heftruckcertificaat als het reachtruckcertificaat kan worden gehaald bij ARBO centrum. Het is mogelijk om beide certificaten los te behalen, of allebei tegelijk middels een combinatiecursus.

Terug naar overzicht