Meest voorkomende ongevallen tijdens het werk

18 juli 2019

Er wordt maar op gehamerd door de Arbowet en de inspectie; veiligheid, veiligheid, veiligheid! En terecht, aangezien er in Nederland jaarlijks tussen de 50 en 80 arbeidsongevallen plaatsvinden met dodelijke afloop. In 2018 werden er 4.318 bedrijfsongevallen geregistreerd, waarvan 71 met dodelijke afloop.

Dan te bedenken dat Nederland vooruitstrevend is als het gaat om veilig werken en de regels en wetten die wij daarvoor hebben en hanteren. Er is dus nog altijd winst te behalen in deze voorschriften.

Wat voor ongevallen gebeuren er het meest?

De meest voorkomende arbeidsongevallen in 2018 waren;

De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de bouw, maar ook andere sectoren vormen een groter risico om een (ernstig) bedrijfsongeval te krijgen. Zo vallen er in de sectoren ‘vervoer & opslag’ en ‘handel & industrie’ ook aanzienlijk veel slachtoffers.

Wat zou de reden kunnen zijn van zoveel bedrijfsongevallen?

Het is een feit dat men in Nederland zo snel en efficiënt mogelijk wil werken, huizen worden tegenwoordig al prefab voorbereidt in de fabriek en staan vervolgens binnen een dag. Alles moet en kan snel, maar daar zit ook een keerzijde aan. Als iets snel geleverd moet worden staat er meer druk op. Werknemers krijgen als opdracht vaak te horen dat ze de klus zo kort mogelijk moeten houden. Doorwerken zodat er snel geld verdiend wordt. Het is heel prettig dat het tegenwoordig allemaal zo kan, maar wat als daardoor de veiligheid van je werknemers in het geding komt?

Wat ook duidelijk naar voren komt als reden is zichtbaarheid, in veel van de ongevallen waarbij een bestuurder en voetganger betrokken waren, waren zowel de machine en de voetganger of één van beide niet goed zichtbaar. Zorg er dus voor dat je altijd zichtbaar bent, door middel van verlichting of speciale werkkleding en PBM.

Veiligheid voorop!

In de bouw moet je 9 van de 10 keer in het bezit zijn van je VCA. Werk je in de vervoer & transport wereld, dan zul je regelmatig op een heftruck of reachtruck rijden, daarvoor heb je ook een certificaat nodig.

Bij ARBO centrum staat veiligheid voorop! Wij geven tientallen veiligheidscursussen en opleidingen, diverse cursussen gericht op transport en logistiek zoals;

Werk je op de bouw? Dan heb je misschien iets aan deze cursussen;

Wil je meer informatie over onze cursussen? Mail ons gerust.

Terug naar overzicht