Maximale hoogte rolsteiger buiten

18 december 2020

Een rolsteiger kan een behoorlijke, soms zelfs enorme hoogte bereiken. Maar er is vaak een verschil tussen “kunnen” en “mogen”. Want mag een rolsteiger altijd tot de maximale hoogte worden opgebouwd? Wat is de maximale hoogte van een rolsteiger buiten? In deze blog gaan wij dieper in op de maximale hoogte die een rolsteiger buiten mag hebben.

De maximale hoogte van een rolsteiger buiten uitgelegd

De maximale hoogte van een rolsteiger buiten lijkt misschien eenvoudig vast te stellen. Noem een getal als maximum en klaar. Zo eenvoudig werkt het echter niet. Ondanks dat deze getallen zeker bestaan, is er in de praktijk soms behoorlijk wat verwarring. Dit heeft te maken met een verschil in meten. Er is namelijk sprake van een maximale werkhoogte en een maximale platformhoogte.

Het is voor het bepalen van de maximale hoogte van een rolsteiger buiten belangrijk om het verschil tussen deze twee hoogtes te weten. De platformhoogte is de hoogte van de vloer van het platform, gemeten vanaf de grond. De werkhoogte is de maximale hoogte die bereikt kan worden bij het werken op het platform. Voor deze hoogte wordt altijd twee meter extra ten opzichte van de platformhoogte gehanteerd.

De maximale hoogte in de praktijk

In de praktijk geldt een maximale werkhoogte buiten van 14 meter voor smalle steigers (ACS) en 22 meter voor brede steigers (ACS). Dit betekent dus dat de platformhoogte maximaal 12 meter of 20 meter mag zijn.

Er is echter sprake van nog een nuance, want de platformhoogte betreft de hoogte gemeten vanaf de grond waarop de steiger wordt opgebouwd. Dit betekent dat wanneer de steiger bijvoorbeeld aan een gebouw staat met een verhoogde trapopgang, de hoogte van de trap niet meetelt.

Alles weten over veilig werken op hoogte

Wil je alles weten over veilig werken op hoogte? Schrijf je dan in voor de cursus veilig werken op hoogte van ARBO centrum.

Terug naar overzicht