Leeftijd heftruckchauffeur

6 januari 2021

Gelden er eisen voor de leeftijd van een heftruckchauffeur? Jazeker. Net zoals voor het besturen van alle andere gemotoriseerde voertuigen, is er ook een minimumleeftijd voor een heftruckchauffeur. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat de minimumleeftijd voor het besturen van een heftruck 18 jaar bedraagt. De minimale leeftijd ligt echter lager en is bepaald op 16 jaar. Hieraan wordt wel een belangrijke voorwaarde gesteld. Vanzelfsprekend dient de bestuurder in het bezit te zijn van een heftruckcertificaat, maar ook dienen bestuurders jonger dan 18 jaar te allen tijde begeleid te worden door een meerderjarige.

Begeleid rijden vanaf 16 jaar

Wie 16 jaar of ouder is, mag het heftruckcertificaat halen. Het heftruckcertificaat wordt door vrijwel alle werkgevers verplicht gesteld, ongeacht de leeftijd van de bestuurder. Er is wettelijk bepaald dat bestuurders van 16 en 17 jaar oud die in het bezit zijn van een heftruckcertificaat alleen onder begeleiding van een meerderjarige (met certificaat) de heftruck mogen besturen. Op deze manier doen zij alvast praktijkervaring op en kunnen zij volledige werkzaamheden verrichten, terwijl de veiligheid wordt gewaarborgd door een collega met meer ervaring.

Zelfstandig rijden vanaf 18

Vanaf 18 jaar mogen heftruckchauffeurs zelfstandig rijden. Uiteraard mits zij in het bezit zijn van een geldig heftruckcertificaat. Ook bestuurders die op 18 jarige leeftijd (of ouder) hun certificaat halen, mogen direct zelfstandig rijden. Zij hoeven niet verplicht eerst onder supervisie van een meer ervaren collega te rijden.

Rijden op de openbare weg

Wat betreft de eisen voor de leeftijd van een heftruckchauffeur bij het rijden op de openbare weg, zijn er geen verschillen met de eisen voor het rijden op eigen terrein. Onder voorwaarden en met een heftruck die aan specifieke eisen voldoet, mag er met een heftruck op de openbare weg worden gereden. Chauffeurs van 16 en 17 jaar oud mogen alleen de openbare weg op onder begeleiding van een meerderjarige met geldig certificaat.

Terug naar overzicht