Is een verreiker certificaat verplicht?

10 april 2019

Deze vraag wordt vaak gesteld, want in hoeverre is het halen van het certificaat verplicht als er nergens beschreven staat dat het certificaat halen wettelijk is vastgelegd?

De Arbo-wet stelt dat een werkgever er alles aan moet doen om zijn werknemers en collega’s zo uitgebreid mogelijk te instrueren, opleiden en ze een zo veilig mogelijk werkomgeving moet bieden. Hoever ga je dan?

Dan is er nog sprake van de voorwaarden en eisen die de verzekeraar aan jou als ondernemer of bestuurder van diverse machines stelt. Verzekeraars stellen namelijk het aan kunnen tonen van een certificaat vaak wel verplicht.

Verstandig is het dus en eigenlijk je maatschappelijke plicht als werkgever om de collega’s die jouw machines besturen, zoals de verreiker, de heftruck, de stapelaar en overige bouwmachines, wel de cursus aan te bieden. Want niet alleen zij zullen zich zelfverzekerder voelen met een certificaat op zak, ook jij hebt meer zekerheid mocht er onverhoopt toch een bedrijfsongeval plaatsvinden.

Het certificaat is voor een ieder bedoelt die met de verreiker (wil) werken, die met de verreiker wil laden en lossen, verplaatsen. Met het certificaat ‘veilig werken met de verreiker’ kom je verder.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer informatie Offerte aanvragen


Wat is een verreiker?

Een verreiker is een multi inzetbare machine die alles kan wat de heftruck, reachtruck of hoogwerker ook kunnen, maar dan meer en alles zit in deze ene machine. Vooral bij het tillen van zware lasten is de  verreiker een uitkomst.

Verreikers worden veel gebruikt op de bouw, in de wegenbouw, maar ook door agrariërs. De verreiker is namelijk goed te gebruiken op ruw terrein, zoals zandwegen of op het platteland, maar ook in een stal of bedrijfshal. Dankzij de as in het frame staat de machine altijd waterpas en met de stabilisatoren kun je meer gewicht heffen en ver reiken.

De verreiker heeft een telescooparm, oftewel een uitschuifbare buis die de machine niet uit balans brengt. Dankzij deze telescooparm kun je op plekken komen waar je niet zomaar of makkelijk bij kan, sommige verreikers kunnen wel tot zo’n 20 meter ver reiken.

Door de hulpstukken die je kunt gebruiken op een verreiker, is de machine om te vormen tot een heftruck, een graafmachine, een hoogwerker en zelfs als kraanmachine. Met recht een multifunctionele machine.

Er zijn twee soorten verreikers, welke dan?

Dat klopt, er zijn twee verschillende soorten. De starre verreiker en de roterende verreiker, de namen verklappen het eigenlijk al. Wil je hier meer over weten?

Lees dan onze blog wat is het verschil tussen een starre en roterende verreiker?

Terug naar overzicht