Is een hoogwerker certificaat verplicht?

15 november 2019

Het antwoord op de vraag of een hoogwerker certificaat verplicht is, behoeft wellicht enige uitleg. De wet stelt het hebben van een hoogwerker certificaat niet verplicht. Echter, een hoogwerker bedienen mag alleen wanneer de bediener hiervan bewezen voldoende is opgeleid en over kennis van de risico’s, gevaren en regels beschikt. De Arbowet verplicht werkgevers namelijk om hun personeel (en ingehuurde zzp’ers) voldoende te instrueren.

Mocht er tijdens het werken met een hoogwerker een ongeval plaatsvinden of schade aan mensen of objecten worden toegebracht, dan zal de werkgever of opdrachtgever moeten bewijzen dat de bediener van de hoogwerker aan de in de Arbowet gestelde eisen voldoet. Maar hoe kan dit bewezen worden?

Werken met hoogwerker certificaat verplicht?

Door het behalen van het hoogwerker certificaat, kan worden aangetoond dat de bediener van de hoogwerker capabel is en aan alle eisen voldoet. Het hoogwerker certificaat is dus niet verplicht, maar is wel de beste manier om te waarborgen en te bewijzen dat er aan de wettelijke eisen is voldaan.

Veilig een hoogwerker bedienen kan daarom worden gedaan na het volgen van een hoogwerker opleiding en het behalen van het hoogwerker certifcaat.

Om het hoogwerker certificaat de behalen, kan een hoogwerker cursus worden gevolgd. Deze cursus behandelt alle eisen uit de Arbowet. De cursus bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Aan het einde van de cursus wordt het hoogwerker examen afgelegd. Wordt op het examen een voldoende behaald, dan ontvangt de cursist het certificaat voor de hoogwerker. Dit maakt hem/haar voor een periode van 5 jaar bevoegd om een hoogwerker te bedienen.

De inhoud van de hoogwerker theorie behandelt de volgende onderdelen:

In de hoogwerker praktijk worden onderstaande onderdelen uitgevoerd:

Hoogwerker certificaat halen bij ARBO centrum

Ondanks dat een hoogwerker certificaat niet verplicht is, doet iedere professional die een hoogwerker bedient er wel verstandig aan om dit certificaat te behalen. Dat kan bij ARBO centrum.

Bij ons kan iedereen een hoogwerker cursus volgen, zowel beginner als gevorderden, onder leiding van ervaren docenten. Het hoogwerker certificaat halen kan al in een dag. De geldigheid van het hoogwerker certificaat is 5 jaar, dus ook dat is een goede reden om de cursus te volgen. Is de geldigheid van het hoogwerker certificaat verlopen, dan bieden wij ook een herhalingscursus aan waarmee de geldigheid met 5 jaar kan worden verlengd.

Het hoogwerker certificaat halen kan op een locatie van ARBO centrum, maar kan ook op de eigen locatie, in house worden gegeven bij voldoende aanmeldingen.

Bekijk al onze hoogwerker opleidingen

Ook voor andere voertuigen

Ook voor het behalen van certificaten voor andere voertuigen, zoals de heftruck, reachtruck, palletwagen en diverse kranen, bieden wij passende cursussen. Net zoals het hoogwerker certificaat niet verplicht is, maar wel aantoont dat aan de wettelijke eisen wordt voldaan, is het behalen van certificaten voor andere voertuigen en hulpmiddelen ook de beste manier om aan te tonen dat er conform de eisen van de Arbowet wordt gewerkt.

Terug naar overzicht