Is een EHBO doos verplicht in de auto?

24 december 2020

Je weet ongetwijfeld dat een bedrijf verplicht is om goedgekeurde EHBO-dozen te hebben. Maar hoe zit dat met de auto? Is een EHBO doos verplicht in de auto? Geloof het of niet, maar in ons land is een EHBO doos in de auto niet verplicht. Nederland vormt daarmee een uitzondering. In bijna 30 andere Europese landen is het wel verplicht om een EHBO doos in de auto te hebben. Dit maakt de vraag of het verplicht is of niet zeer relevant voor iedereen die wel eens in de auto naar het buitenland gaat. Of dit nu privé is, of voor het werk.

Niet verplicht, wel verstandig

Een EHBO doos in de auto is dus niet verplicht. Dat neemt niet weg dat het zeer verstandig is om wel voor zo’n doos te zorgen. En waarom zou je dat ook eigenlijk niet doen? In de auto gebeuren veel ongelukken. Een goede EHBO doos kan daarbij het verschil maken. Want vergeet niet: bij een auto-ongeluk of andere calamiteit in de auto ben je meestal niet in de buurt van een plek waar een EHBO doos aanwezig is. Daarom kun je deze maar beter in de auto hebben.

Voor de kosten hoe je het ook niet te laten. Een goede EHBO doos voor in de auto is niet duur. Omdat de aanwezigheid hiervan niet verplicht is, is het dus ook niet verplicht om deze te laten keuren. Wederom geldt: verstandig is dit wel. Een goede EHBO doos in de auto kan echter zo’n drie tot vijf jaar zonder zorgen worden gebruikt.

Wees alert in het buitenland

Ga je naar het buitenland? Wees dan alert en wees ervan bewust dat in zeer veel andere landen de EHBO doos in de auto wel verplicht is. In België, Duitsland en Oostenrijk, bijvoorbeeld. Maar ook in tal van andere landen. Wel zijn er soms uitzonderingen op de verplichting. Zo is een EHBO doos in België alleen verplicht voor auto’s op Belgisch kenteken en hanteert men in Luxemburg een minimumgewicht voor het voertuig. Breng jezelf altijd op de hoogte van de regels van de landen waar je naar toe of doorheen reist.

Veiligheid is altijd een prioriteit

Want ons betreft is veiligheid altijd een prioriteit. Investeer in een EHBO doos en een brandblusser in de auto. Denk ook na over een BHV-cursus,  zodat je indien nodig eerste hulp kunt verlenen aan inzittenden of andere verkeersslachtoffers.

Terug naar overzicht