Is anno 2020 een heftruckcertificaat verplicht?

20 februari 2020

Een heftruck besturen en bedienen is niet zonder risico’s. Met een heftruckcertificaat toon je aan, dat je op de hoogte bent van deze risico's. Veel werkgevers en werknemers vragen zich af: is het heftruckcertificaat verplicht? Er is nog wel eens wat verwarring hierover. Dat is niet geheel onlogisch, want de wet is niet zeer expliciet op dit gebied. Daarom leggen wij je graag uit wat je moet weten over het certificaat.

Is het heftruckcertificaat verplicht? Het duidelijke antwoord

Het heftruckcertificaat is niet verplicht. Dat is het eenvoudige antwoord. Toch is het absoluut aan te raden om als werknemer (ook als je zzp’er bent) dit certificaat te behalen. Werkgevers doen er verstandig aan om heftruckchauffeurs het basiscertificaat te laten halen. Hiermee worden onduidelijke situaties voorkomen. Mocht het nodig zijn om aan te tonen dat aan alle eisen is voldaan, dan is dit met het tonen van het certificaat zeer eenvoudig.

Nergens in de wet staat expliciet vermeld dat het behalen van een heftruckcertificaat verplicht is. Toch is het heftruckcertificaat verplicht bij veel werkgevers. Hoe komt dit? De Arbowet stelt het volgende: om een intern transportmiddel te mogen besturen en/of bedienen, zijn werknemers verplicht om hun deskundigheid aan te kunnen tonen. Dit geeft direct aan waarom het certificaat zo belangrijk wordt geacht en waarom sommige werkgevers het behalen van dit certificaat als voorwaarde stellen om een heftruck te mogen bedienen.

Hoe kun je aantonen dat je bekwaam bent als je hiervan geen bewijs kunt overleggen? Het is een onmogelijke opgave om iedereen die een heftruck bestuurt, te controleren op kennis en vaardigheden. De eenvoudigste manier om het vereiste kennisniveau en de benodigde voertuigbeheersing te waarborgen, is met behulp van het heftruckcertificaat. Hoewel het heftruckcertificaat strikt genomen dus niet verplicht is, wordt het wel alom beschouwd als de beste manier om aan te tonen dat je als professional, voldoet aan de eisen om een heftruck te mogen besturen. Er zijn ook weinig tot geen goede alternatieven.

Wat zijn dan precies de vereisten voor het bedienen van een heftruck?

Ook wat betreft de specifieke vereisten voor het bedienen van een heftruck, blijft de wet vrij vaag. De Arbowet stelt dat bestuurders van een heftruck capabel moeten zijn, voldoende moeten zijn opgeleid en over de juiste kennis op het gebied van veiligheid en risico’s dienen te beschikken.

Deze eisen worden verder geconcretiseerd in de cursus voor het heftruckcertificaat. In deze cursus leer je alles wat je moet weten in de theorie en de praktijk. Slaag je voor de cursus, dan haal je een officieel erkend certificaat, waarmee je aantoont te voldoen aan de eisen uit de Arbowet.

Om het heftruckcertificaat te halen, dien je zowel voor de theorie als de praktijk te slagen. De cursus neemt slechts een dag in beslag. Tijdens deze dag zul je de theorie en de praktijk gedoceerd krijgen en direct oefenen. Op beide gebieden wordt een examen afgenomen. Slaag je voor deze examens, dan krijg het certificaat uitgereikt.

De heftruck cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

Theorie:

De inhoud van de heftruck praktijk bestaat uit de onderstaande onderdelen:

Praktijk:

Je heftruckcertificaat behalen

Het zal inmiddels duidelijk zijn: is het heftruckcertificaat verplicht? Nee. Is het handig om als professional te hebben? Zeker. Werkgevers zullen er bijna altijd naar vragen. Ben je in loondienst en beschik je nog niet over het certificaat, maar wil je werkgever dat je een heftruck gaat bedienen? Dan zal deze de opleiding vaak vergoeden. Ben je op zoek naar een nieuwe job en wil je een streepje voor hebben? Dan zorg je hier met het behalen van het certificaat zeker voor. De basiscursus duurt slechts een dag en kost 195 euro.

Wanneer je het certificaat behaalt, is deze geldig voor een periode van 5 jaar. Na het verstrijken van deze periode kun je de geldigheid met 5 jaar verlengen door het volgen van een herhalingscursus.

Bij ARBO centrum kun je jouw heftruckcertificaat halen op een locatie bij jou in de buurt. Wij kennen een slagingspercentage van meer dan 95%. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Inschrijven voor de cursus inclusief examen kan eenvoudig online.

Terug naar overzicht