Hoe lang is een VCA certificaat geldig?

20 februari 2019

Stel, je bent aan het rondkijken naar vacatures en je komt dé baan tegen! Je hebt ervaring in de branche, de functieomschrijving is precies wat je zoekt en je voldoet ook nog eens aan alle eisen. Alsof het zo heeft moeten zijn toch? Echter, begin je ineens te twijfelen. Een van de eisen is dat je in het bezit bent van je VCA certificaat. Deze heb je al een tijdje geleden behaald, maar is deze eigenlijk nog geldig?

Het kan zomaar zo zijn dat je een jaar of 5 geleden je VCA examen hebt gehad en je certificaat destijds hebt gekregen. Je hebt sindsdien altijd in dezelfde sector gewerkt en mede door ervaring en toepassing alle onderwerpen nog goed in je systeem zitten. Dit wordt ook wel een beetje verwacht, want met een VCA certificaat kun je een behoorlijke tijd vooruit!

Het halen van je VCA certificaat verlangt vaak een intensieve theoretische trainingsdag. Tijdens deze dag word je professioneel opgeleid door een ervaren instructeur van ARBO centrum. Aan het einde van de VCA cursusdag sluit je de opleiding af met een examen die wordt afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Wanneer je dit examen succesvol afrondt, ontvang je een erkend certificaat in de vorm van een ARBO-pasje.

Wat is de geldigheid van een VCA certificaat?

Het VCA certificaat en VCA pasje is 10 jaar geldig.

Ik ben mijn VCA certificaat verloren, wat nu?

Het verstrekken van een duplicaat diploma is niet toegestaan. Het VCA certificaat is een waarde document dat eenmalig wordt uitgegeven. Gelukkig komt er automatisch een vermelding via het VCA infra in het CDR (Centraal Diploma Register). Een print van die gegevens kan ook als bewijs worden gebruikt. Het pasje zelf kan in principe opnieuw verstrekt worden via het examenbureau. Maar, we gaan er natuurlijk vanuit dat je blij bent met je behaalde pas en deze met trots meedraagt in je portemonnee de komende 10 jaar!

Terug naar overzicht