Hoe word je BHV’er?

23 december 2020

In elke organisatie is er minimaal een werknemer in dienst die fungeert als het eerste aanspreekpunt en hulpverlener bij calamiteiten: de BHV’er, ofwel: bedrijfshulpverlener. De BHV’er is een medewerker die is opgeleid op het gebied van EHBO, evacuatie en het bestrijden van beginnende branden. Hij/zij kan zelf handelen, maar ook anderen instrueren en schakelen met hulpdiensten.

Een BHV’er is onmisbaar in het bedrijf. Bovendien zijn bedrijven met werknemers in loondienst wettelijk verplicht om een BHV’er op te leiden. Hoeveel dit er moeten zijn, hangt af van de grootte van de organisatie. Maar hoe word je BHV’er?

BHV’er worden met een BHV opleiding

BHV’er word je met een BHV opleiding. Dit is een cursus waarmee je het BHV certificaat bemachtigt. Dit officieel erkende certificaat kun je alleen behalen door het volgen van (en slagen voor) een BHV cursus. Een andere manier om BHV’er te worden, is er dus niet.

Mensen denken wel eens dat je met een EHBO cursus ook BHV’er kunt worden. Dat klopt echter niet. EHBO is een wezenlijk onderdeel van BHV, maar BHV gaat een paar stappen verder. In een EHBO cursus leer je bijvoorbeeld niet om ontruimingen en evacuaties te leiden, of om beginnende branden te blussen.

Een BHV cursus bij ARBO centrum

Bij ARBO centrum kun je uiteraard een BHV cursus volgen. Dit is een eendaagse cursus waarin je alle theorie leert en de praktijk oefent onder leiding van een ervaren, gecertificeerde docent. Je sluit de cursus af met een examen. Slaag je voor dit examen, dan ontvang jij jouw BHV certificaat. Het certificaat is geldig voor een jaar.

Alleen medewerkers met een geldig certificaat mogen zich BHV’er noemen. Na een jaar kun je een herhalingscursus volgen om wederom voor een jaar jouw certificaat te ontvangen. De kosten bedragen 195 euro exclusief BTW per persoon. De kosten zijn inclusief het afleggen van het examen en het ontvangen van het certificaat.

Terug naar overzicht