Hoe verwijder je een teek?

24 maart 2020

Het is erg belangrijk om een teek zo snel mogelijk op te sporen en bijgevolg ook te verwijderen. Het zijn parasieten die in de bloedbaan van hun gastheer terechtkomen, wat gevaarlijke ziektes kan veroorzaken, zoals de ziekte van Lyme. De vraag is echter wel, hoe verwijder je een teek? Er zijn heel wat theorieën en methodes over bekend, graag scheiden we in volgend artikel het kaf van het koren. Ook bij de BHV cursus van Arbo centrum leert u alles over de veiligheid en gezondheid van werknemers en komt dit onderwerp aan bod. 

Wat te doen bij een tekenbeet?

Een teek houdt zich in leven met bloed van gewervelde dieren. Ze bijten zich vast in de huid en worden groter naarmate ze meer bloed binnenkrijgen. Het moment waarop een teek zich heeft vastgebeten in de huid, dient deze zo snel mogelijk verwijderd te worden. Gebeurt dit binnen de 24 uur, dan ligt de kans op een overdracht van de lymebacterie op 2 à 3 procent. De kans verhoogt naarmate de tijd toeneemt. Het is daarom erg belangrijk dat de teek op een juiste manier verwijderd wordt. Het kopje van de teek bevat de meeste bacteriën en is het stevigst, waardoor je de kop best zo goed mogelijk vast neemt.

Hoe teek verwijderen?

Een teek verwijderen kan op verschillende manieren. Echter is het beter om te kiezen voor een puntig pincent of een tekentang. Op deze manier is de kans op een beschadigde teek kleiner. Lijkt een andere methode alsnog handiger, dan kies je best hiervoor. De vraag: hoe teek verwijderen, is persoonlijk.

Teek verwijderen met puntig pincent

Een teek verwijderen met behulp van een puntig pincent is vrij eenvoudig. Gebruik absoluut geen alcohol, olie, zeep, jodium of ander middel alvorens je start met het verwijderen van de teek. Dit kan de teek irriteren en de besmetting verhogen. Zet het pincent zo dicht mogelijk op de huid en maak een rustige, rechte, trekkende beweging. Vermijd draaien om de teek niet te beschadigen. Mocht er een stukje achterblijven in de huid, is dit geen probleem. Dit is niet gevaarlijk en kan vergeleken worden met een splinter. Na enige tijd komt dit vanzelf eruit. Achteraf is het belangrijk om het bijtwondje te desinfecteren met alcohol of jodium. Houd een boekje bij waarin de datum staat geschreven waarop je gebeten werd door de teek. Dit is handig mocht achteraf blijken dat je besmet bent. Kijk ook zeker voldoende de plaats na waar je gebeten bent gedurende 12 weken en let op eventuele verkleuringen van de huid of andere klachten.

Tekenpincet kopen

Verwijderen teek met tekentang

Een teek verwijderen met een tekentang is erg makkelijk. Druk de drukknop in, waardoor de grijper opengaat. Plaats deze over de teek en laat de knop los. De grijper zal zich dan om de teek heen klemmen net boven de huid. Draai vervolgens rustig de tang naar links totdat de teek vanzelf loslaat. Desinfecteer nadien ook de wond en blijf deze plaats gedurende 12 weken in het oog houden.

Symptomen van de ziekte van Lyme

Bij een besmetting van de ziekte kan de persoon spierpijn, gewrichtspijn, koorts en een rode kring krijgen rondom de plek waar de teek gebeten heeft. Op de vraag, hoe verwijder je een teek, kan het antwoord kort gehouden worden. Maak gebruik van het juiste materiaal en gebruik geen vingers om de teek eruit te knijpen. De optie: verwijderen teek met tekentang, is 1 van de beste keuzes die je hebt. Het gaat erg makkelijk, de kans op een beschadigde teek is vele malen kleiner op deze manier.

Terug naar overzicht