Hoe lang is een heftruckrijbewijs geldig?

5 januari 2021

Om een heftruck te mogen besturen, dien je een speciaal rijbewijs te halen: het heftruckcertificaat. Dit certificaat is in bepaalde opzichten net even wat anders dan een regulier rijbewijs. Anders dan bijvoorbeeld het autorijbewijs, is het heftruckrijbewijs niet onbeperkt geldig. Het is dus geen kwestie van eenmaal halen en hier de rest van je carrière van blijven profiteren. Het heftruckrijbewijs kent een beperkte geldigheidsduur. Daar is natuurlijk niet zomaar voor gekozen. Dit is gedaan met het oog op veiligheid.

Het heftruckrijbewijs is vijf jaar geldig

Het heftruckrijbewijs is vijf jaar geldig. Waarom niet langer? Een heftruck wordt professioneel (dat wil zeggen: in een werkomgeving) gebruikt. De wet stelt bepaalde eisen hieraan. Bij professioneel gebruik is veiligheid natuurlijk van zeer groot belang. Een heftruck is niet zomaar een voertuig, maar een krachtig en zwaar bedrijfsvoertuig dat is ontworpen voor het uitvoeren van zeer specifieke taken. Taken die bovendien niet zonder risico zijn.

In werkomgevingen gebeuren nu eenmaal regelmatig ongelukken. Om de kans op een ongeluk te verkleinen, is het cruciaal dat medewerkers goede kennis hebben van veiligheid, zodat zij hun werkzaamheden veilig en capabel kunnen uitvoeren. Het heftruckrijbewijs (of heftruckcertificaat) is om die reden in het leven geroepen. Door dit rijbewijs te halen, bewijs je dat je capabel bent om een heftruck veilig te besturen.

Herhaling omwille van de veiligheid

Voor het heftruckrijbewijs is dus bepaald dat er elke vijf jaar opnieuw examen moet worden gedaan. Dankzij deze regel blijft er aandacht voor veiligheid bestaan en wordt ervoor gezorgd dat heftruckchauffeurs capabel zijn en blijven. Na vijf jaar kan het beslist geen kwaad om alle theorie en praktijk nogmaals te oefenen. Bovendien is het goed mogelijk dat er na vijf jaar weer nieuwe regels en ontwikkelingen zijn. Deze zullen altijd in de cursus en het examen worden opgenomen.

Je heftruckrijbewijs halen bij ARBO centrum

Iedereen vanaf 16 jaar kan zijn/haar heftruckrijbewijs halen bij ARBO centrum. Schrijf je in voor een cursus bij jou in de buurt.

Terug naar overzicht