Hoe lang is een heftruckcertificaat geldig?

8 juli 2020

Wanneer je jouw heftruckcertificaat gaat halen, wil je natuurlijk weten: hoe lang is een heftruckcertificaat geldig? Is dit iets dat je eenmalig dient te halen, of kent het certificaat een bepaalde geldigheidsduur? Het antwoord is het laatste. Net als vrijwel alle andere certificaten die draaien om veiligheid, is ook het heftruckcertificaat beperkt geldig: 5 jaar.

De geldigheid van het heftruckcertificaat

Het heftruckcertificaat is 5 jaar lang geldig. De geldigheid van het heftruckcertificaat is wettelijk bepaald. Je verkrijgt het certificaat door het afleggen van een examen. Dit examen bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Leren voor het examen kan op verschillende manieren. Zo kun je de theorie bijvoorbeeld bestuderen met een boek.

Het is ook mogelijk om het heftruckcertificaat te behalen door middel van het volgen van een cursus. ARBO centrum biedt een eendaagse cursus waarin zowel de theorie als de praktijk worden behandeld. Je krijgt eerst de theorie uitgelegd, waarna je instructies krijgt en in de praktijk oefent. Vervolgens leg je het examen af. Slaag je voor je examen, dan krijg je het heftruckcertificaat uitgereikt met een geldigheidsduur van 5 jaar. Ook met een cursus kun je dus je certificaat in een dag halen.

Iedereen met een leeftijd vanaf 16 jaar oud kan het certificaat halen. Minderjarigen met een certificaat mogen tot hun 18de de heftruck alleen onder supervisie van een volwassene met certificaat bedienen.

Waarom is een heftruckcertificaat niet langer geldig?

Het antwoord op de vraag “hoe lang is een heftruckcertificaat geldig?” is dus: 5 jaar. De vraag die mensen vaak daarna stellen is: waarom is een heftruckcertificaat niet langer geldig? De Arbowet verplicht werkgevers tot het creëren van zo veilig mogelijke arbeidsomstandigheden voor werknemers. Dit betekent dat ook werknemers een bijdrage dienen te leveren aan de veiligheid. Daarom zijn certificaten in het leven geroepen.

In het kader van veiligheid is bepaald dat de kennis elke 5 jaar opnieuw getoetst dient te worden. Dat is ook zeker geen slechte zaak. Iedereen kan na 5 jaar wel weer een herhaling van de theorie gebruiken.

Wat moet ik doen als ik mijn heftruckcertificaat wil verlengen?

Wanneer je heftruckcertificaat bijna verloopt, kun je een heftruck herhalingscursus volgen. Tijdens een heftruck herhalingscursus wordt alle theorie nogmaals herhaald. Je doet vervolgens opnieuw examen. Slaag je wederom, dan krijg je opnieuw een heftruckcertificaat uitgereikt met een geldigheid van 5 jaar.

Is het examen dan anders?

Het is mogelijk dat na vijf jaar zowel de cursus als het examen er iets anders uitziet. De laatste ontwikkelingen worden altijd in de stof verwerkt. Zijn er op het gebied van veiligheid wijzigingen geweest, of gelden er nieuwe regels, dan zul je dit in de cursus- en examenstof terugzien. In de basis blijft alles echter hetzelfde. Wie ervaring heeft, zal ongetwijfeld merken dat het bij het verlengen van het certificaat allemaal iets makkelijker gaat dan de eerste keer. Je hebt immers alle stof al eens moeten leren en bent inmiddels in het bezit van ervaring.

Is het heftruckcertificaat eigenlijk verplicht?

Bestuurders van een heftruck zijn verplicht om aan te kunnen tonen dat zij capabel zijn om het voertuig veilig te besturen. De beste manier om dit te doen is door het heftruckcertificaat te halen. Werkgevers en opdrachtgevers zullen dan ook in principe het hebben van dit certificaat verplicht stellen voor personeel dat heftrucks wil besturen.

Hoe zit het met andere voertuigen?

De vraag hoe lang is een heftruckcertificaat geldig is nu beantwoord, maar hoe zit het met andere voertuigen? Vrijwel elk bedrijfsvoertuig dat gebruikt kan worden, heeft een eigen certificaat (en een bijbehorende cursus die door ARBO centrum wordt aangeboden). Over het algemeen geldt ook voor andere bedrijfsvoertuigen een geldigheid van het certificaat van 5 jaar.

Wist je dat je bij ARBO centrum een combinatiecursus voor zowel de heftruck als de reachtruck kunt volgen en voor beide voertuigen examen af kunt leggen? Zo kun je in één dag zowel je heftruckcertificaat als je reachtruckcertificaat halen. Dat is handig, want in veel organisaties worden zowel heftrucks als reachtrucks gebruikt.

Terug naar overzicht