Hoe herken je een beroerte?  

17 april 2020

Beroertes komen erg vaak voor en de gevolgen zijn ernstig. Ze kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Hoe sneller de patiënt hulp krijgt, hoe beter. Snel herkennen en handelen is daarom van groot belang.

In dit artikel lees je hoe je beroertes herkent. Ook lees je wat het precies is, wat de oorzaken zijn en hoe je het risico kan verkleinen.

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte gaat er iets mis met de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor een deel van de hersenen plotseling niet meer werkt. Het kan om een hersenbloeding of herseninfarct gaan. Dit zijn verschillende aandoeningen die alle twee onder de verzamelnaam beroerte vallen.

Bij een hersenbloeding stroomt er bloed in het hersenweefsel door een scheurtje in een bloedvat.
Bij een herseninfarct is een bloedvat in de hersenen ernstig vernauwd of afgesloten, waardoor de hersenen te weinig zuurstof krijgen.

Is een TIA ook een beroerte?

Een TIA is geen beroerte, maar het kan wel een voorbode ervan zijn. Bij een TIA is sprake van een tijdelijk herseninfarct of tijdelijke hersenbloeding. Dit levert uitvalsverschijnselen op. Die gaat vanzelf weer over, vaak binnen een half uur.

Eerste tekenen van beroerte


Hieronder vind je de meest voorkomende en opvallende beroerte tekenen. Bel direct 112 als je deze herkent.

Een scheve mond
Een mondhoek die naar beneden hangt. Soms valt dit meteen op, maar als het niet helemaal duidelijk is kan je de persoon vragen om zijn tanden te laten zien.

Krachtverlies of verlamming van een arm
Plotseling weinig of geen kracht in de arm hebben of zelfs een verlamde arm. Bij twijfel kan je dit checken door de persoon te vragen om beide armen naar voren uit te steken en daarna de binnenkant van de handen naar boven toe te draaien. Houd daarna in de gaten of een van de armen wegzakt.

Onduidelijk praten
De persoon komt niet meer goed uit zijn woorden en/of praat plotseling heel verward. Om dit te controleren kan je de persoon vragen om een zin uit te spreken.

Overige signalen beroerte
Naast deze eerste tekenen van beroerte, zijn er nog meer signalen beroerte:

Herken je deze beroerte tekenen? Bel dan direct 112. Elke seconde maakt verschil.

Wat is de oorzaak?
Bij een herseninfarct is er sprake van het dichtslibben van een slagader. Dit komt door verkalking van de ader. Risicofactoren die hieraan bijdragen zijn:

Bij een hersenbloeding ontstaat er een scheurtje in een zwakke plek in de vaatwant. Factoren die het risico hierop verhogen zijn:

Je risico verkleinen
Je kan een herseninfarct of hersenbloeding niet helemaal voorkomen, maar er zijn wel veel dingen die je kan doen om je risico te beperken. Het tegengaan van aderverkalking, een gezonde bloeddruk en gezonde cholesterolwaardes zijn hierbij belangrijk.

Hiervoor kan medicatie genomen worden, maar je leef- en eetpatroon speelt ook een grote rol. Eet gezond, beperk suiker, rook niet en beweeg voldoende.

Terug naar overzicht