Heftruckchauffeur betekenis

7 januari 2021

De heftruckchauffeur betekenis is die van een professionele bestuurder die verantwoordelijk is voor het besturen en bedienen van een heftruck. In de meeste organisaties is de heftruck het voornaamste voertuig voor het verplaatsen van grote en zware ladingen. Een heftruckchauffeur is opgeleid om een heftruck te besturen en weet precies hoe dit veilig en efficiënt moet gebeuren. Hiermee is de heftruckchauffeur een belangrijke spil in de organisatie en drukt hij/zij een stempel op het logistieke proces.

De heftruckchauffeur betekenis: meer dan alleen laden en lossen

Voor een volledige omschrijving van de heftruckchauffeur betekenis, kijkt men naar meer dan laden en lossen alleen. Primair is dit wel wat een heftruckchauffeur doet. Hij/zij heeft echter een grote verantwoordelijkheid wanneer het aankomt op ladingen en goederen. Laden en lossen dient zeer secuur te gebeuren. Een heftruck is een krachtig voertuig en het besturen hiervan kent risico’s. Voor personen, maar zeker ook voor goederen. Vaak wordt er gewerkt met kostbare ladingen.

Een heftruckchauffeur rijdt niet alleen spullen van A naar B. Overal zit een plan achter. De chauffeur is namelijk primair verantwoordelijk voor waar spullen komen te staan, en hoe zij komen te staan. De juiste lading moet worden ingeladen, uitgeladen en opgeslagen. Veiligheid is daarbij van groot belang. Voor de chauffeur, de lading, maar ook zeker voor andere medewerkers die op locatie werkzaam zijn.

Een getrainde professional

Een heftruckchauffeur is een getrainde professional. Hij/zij is in het bezit van een heftruckcertificaat en heeft hiermee aangetoond over alle noodzakelijke kennis en kwaliteiten te beschikken om de heftruck veilig te kunnen besturen. Dat kan een uitdaging zijn, want op plekken waar met heftrucks wordt gewerkt, is het vaak druk en lopen werkzaamheden door elkaar heen. Een chauffeur moet dus een goed overzicht hebben en onder alle omstandigheden veilig kunnen rijden, terwijl er ook vaak een bepaald tempo wordt verlangd. Hoe goed de heftruckchauffeur zijn/haar werkzaamheden doet, is ook weer van invloed op de werkzaamheden van degenen die hiervan afhankelijk zijn.

Terug naar overzicht