EPT certificaat geldigheid

17 december 2020

Wat vrijwel iedereen in bepaalde sectoren weet, is dat je voor het besturen van bedrijfsvoertuigen een specifiek certificaat nodig hebt. Wat misschien niet iedereen weet, is dat dit ook voor een EPT geldt (Elektrische Pallet Truck). Voor een EPT geldt niet alleen dat een certificaat nodig is, maar ook dat dit certificaat een beperkte geldigheidsduur kent. Ook in dit opzicht wijkt een EPT dus niet af van andere bedrijfsvoertuigen. Maar hoe zit het precies met dit certificaat en wat is de EPT certificaat geldigheid? Het antwoord lees je in deze blog.

Wat is de EPT certificaat geldigheid?

Het EPT certificaat is dus verplicht om een EPT te mogen besturen. Waarom? Hiermee kan worden aangetoond dat je als werknemer aan wettelijke eisen en verplichtingen voldoet. De Arbowet verplicht bestuurders van bedrijfsvoertuigen namelijk dat zij over voldoende kennis op het gebied van veiligheid en risico’s moeten beschikken, zodat zij hun voertuig veilig en capabel kunnen besturen. Ook EPT’s behoren dus tot deze categorie. Net als voor de meeste andere voertuigen is de EPT certificaat geldigheid bepaald op 5 jaar.

Wie het EPT certificaat behaalt, hoeft zich dus vijf jaar lang geen zorgen te maken over de geldigheid hiervan. Wanneer het certificaat verloopt, zul je opnieuw examen moeten doen. Slaag je wederom, dan wordt de geldigheid van je certificaat met opnieuw 5 jaar verlengd.

Waarom is het certificaat beperkt geldig?

Waar gewerkt wordt met bedrijfsvoertuigen is veiligheid natuurlijk van cruciaal belang. Ook een EPT is een behoorlijk krachtig en zwaar voertuig dat bij verkeerd gebruik zeer veel schade aan goederen en personen aan kan richten. Daarom is het belangrijk om kennis en vaardigheden up to date te houden en zul je elke vijf jaar opnieuw moeten bewijzen dat je nog steeds capabel bent om een EPT te besturen.

In een dag je EPT certificaat halen

Wil jij in een dag je EPT certificaat halen zodat je de komende vijf jaar een EPT mag besturen? Schrijf je dan in voor een EPT cursus van ARBO centrum.

Terug naar overzicht