Aansprakelijkheid bij ongeval met een heftruck

1 oktober 2020

Aan het besturen van een heftruck zijn risico’s verbonden. Het is een zwaar, krachtig voertuig dat ook nog eens werkt met zware ladingen. De kans op een ongeluk valt nooit helemaal uit te sluiten. Wanneer er een ongeluk plaatsvindt, moeten er diverse vragen beantwoord worden. Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een ongeval met een heftruck? Dit hangt onder andere af van de omstandigheden en het gebruik.

Aansprakelijkheid bij een ongeval met een heftruck: werkgever is meestal aansprakelijk

Bij de meeste ongelukken met een heftruck geldt dat de aansprakelijkheid bij de werkgever ligt. Aan de werkgever worden eisen gesteld die in de wet zijn vastgelegd. Enkele van de belangrijkste eisen en verantwoordelijkheden van de werkgever zijn:

Wordt aan een of meerdere van de bovenstaande eisen niet voldaan door de werkgever, dan zal de aansprakelijkheid altijd voor hem/haar zijn.

Voorts is de werkgever aansprakelijk voor het kennisniveau van werknemers. Dit betekent dat de werkgever ervoor moet zorgen dat bestuurders van heftrucks voldoende kennis en vaardigheden hebben. Dit kan door werknemers het heftruck certificaat te laten halen. Ook wanneer werknemers dit certificaat hebben, ligt de aansprakelijkheid bij een ongeval met een heftruck in de basis bij de werkgever. Het is namelijk wettelijk bepaald dat de werkgever aansprakelijk is voor fouten van ondergeschikten.

Wanneer is de werkgever niet aansprakelijk?

Er zijn uitzonderingen op de aansprakelijkheid van de werkgever. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van bewust roekeloos gedrag van werknemers. Denk aan werknemers die bewust een heftruck verkeerd gebruiken of willens en wetens veiligheidseisen en -voorschriften negeren. Zo zijn er voorbeelden van werknemers die een race deden met heftrucks en daarbij een ongeluk veroorzaakten. In dergelijke gevallen verschuift de aansprakelijkheid naar de werknemer. In de praktijk kan dit lastig blijken aangezien de bewijslast in dergelijke gevallen bij de werkgever ligt.

Terug naar overzicht