Deze week je examen halen?


Check beschikbaarheid

NEN 3140 cursus

Heb je een vraag? +31 (0)88 - 123 0 888
NEN 3140 certificering

Wie zorgt er binnen jouw bedrijf voor dat er een fitting wordt vervangen in een kapotte lamp, wie onderhoudt de elektrische apparaten? Oftewel wie is er aangewezen tot ‘vakbekwaam persoon’? In de Arbowet staan protocollen over de werkzaamheden rondom elektriciteit en elektrische apparaten. NEN 3140. Dit protocol is een werkinstructie waarin beschreven wordt wie wat mag doen door middel van een aanwijsbeleid. Een werkgever is volgens de Arbowet verplicht om er alles aan te doen om zijn werknemers een zo veilig mogelijke werkomgeving te bieden. De werkgever biedt hierbij zijn personeel de nodige bijscholing en of informatie om zijn of haar werkzaamheden in alle veiligheid uit te kunnen voeren, dit moet hij ook aan kunnen tonen. Met de cursus NEN 3140  krijg je kennis en inzicht over hoe je werkt met elektrische apparaten, schakelkasten en groepenkasten en de gevaren die daarbij kunnen komen kijken.

Voor wie is de NEN 3140 cursus bedoeld?

Werk jij met, of in de buurt van elektrische installaties en ben jij de persoon die de veiligheid en werkzaamheid van deze apparaten en installaties beheert en controleert. Of werk je bijvoorbeeld in de bouw en komt het zo nu en dan eens voor dat je een stopcontact moet plaatsen? Ben je misschien conciërge op een school of binnen een andere instantie? Dan is het raadzaam om de cursus NEN 3140 bij ARBO centrum te volgen.

Wat is NEN 3140?

Bij ARBO centrum hebben wij drie verschillende varianten op de cursus NEN 3140. Hieronder zijn de verschillende ‘gradaties’ te vinden:

NEN 3140 VOP of NEN 3140 VP

Wanneer je je laat scholen tot Voldoende Onderricht Persoon (VOP) d.m.v. de basiscursus mag je elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren onder leiding en toezicht van iemand met Vakbekwaam Persoon (VP). Heb je al eerder een certificaat behaald, dan kom je in aanmerking voor de herhalingscursus.

Wanneer je je certificeert als VP ben je gecertificeerd om zelfstandig elektrotechnische werkzaamheden uit te voeren en mogen dus mensen met VOP onder begeleiding van jou werkzaamheden uitvoeren. In dit geval is dus iemand met Vakbekwaam Persoon bijvoorbeeld de leidinggevende óf zelfstandig werkende. Heb je al eerder dit certificaat behaald en wil je deze verlengen? Kies dan voor de NEN 3140 VP herhalingscursus. Heb je nog géén ervaring óf een eerder behaald certificaat? Dan kom je in aanmerking voor de NEN 3140 VP basiscursus.

NEN 3140 Keurmeester Elektrische Handgereedschappen

De NEN 3140 Keurmeester Elektrische Handgereedschappen is geschikt voor personen die naast het uitvoeren van elektrotechnische werkzaamheden, ook elektrische handgereedschappen volgens de NEN 3140 norm willen keuren.

Hoe zien de cursussen omtrent NEN 3140 eruit?

Tijdens de ééndaagse cursus leer je de gevaren en risico’s kennen die van toepassing zijn op het werken met elektrotechnische installaties. Je leert deze gevaren en risico’s beperken en elektrotechnische handelingen zelfstandig en veilig uitvoeren. Alle NEN 3140 cursussen duren bij ARBO centrum één dag en zijn verdeeld in meerdere modules, deze onderdelen worden afgesloten met een examen.

Hoe lang is NEN 3140 geldig?

Het NEN 3140 certificaat is 3 jaar geldig, zowel de VP als de VOP cursus. Dit NEN 3140 certificaat wordt uitgegeven na succesvolle afrondig van de modules die tijdens de cursus worden behandeld.


Onze NEN 3140 vestigingen

Met vestigingen door het hele land is een NEN 3140 cursus altijd in de buurt te volgen.

Vind een NEN 3140 locatie in de buurt

Veel gekozen NEN cursussen