Deze week je examen halen?


Check beschikbaarheid

Hoogwerker cursus

Heb je een vraag? +31 (0)88 - 123 0 888
Het volgen van een hoogwerker cursus zorgt ervoor dat een hoogwerker bedienen veilig en capabel kan gebeuren. Dit is belangrijk, want aan het bedienen van een hoogwerker zijn uiteraard risico’s verbonden. Omdat er op (grote) hoogte wordt gewerkt, is het van cruciaal belang dat dit gebeurt met het oog op de eigen veiligheid en die van de omgeving. De juiste kennis van het werken met een hoogwerker draagt bij aan het creëren van een veiligere werkomgeving en voorkomt schade en ongelukken.

Een hoogwerker opleiding kan worden gevolgd door iedereen die op een hoogwerker gaat werken. Wordt de hoogwerker cursus met succes afgerond, dan wordt het hoogwerker certificaat behaald. Met het hoogwerker certificaat kunnen bedieners van hoogwerkers aantonen dat zij over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken om veilig en bewust te werken.

Waarom de hoogwerker opleiding volgen bij ARBO centrum?

Hoogwerker opleiding inclusief hoogwerker examen 
 Klanten beoordelen onze hoogwerker opleiding gemiddeld met een 9
 Meer dan 11 vestigingen waar de hoogwerker cursus gevolgd kan worden
 Meer dan 1.500 cursisten per maand

Direct aanmelden Offerte aanvragen


Hoe ziet de cursus veilig werken met de hoogwerker eruit?

De Arbowet verplicht werkgevers om personeel gedegen instructies te geven zodat er veilig gewerkt kan worden. Werken op hoogte wordt door de Arbowet gedefinieerd als werken op 2,5 meter hoogte of hoger. Vandaar dat er een aparte hoogwerker cursus bestaat, die specifiek ingaat op de aandachtspunten en risico’s die komen kijken bij het werken met een hoogwerker.

De cursus veilig werken met de hoogwerker bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. De geleerde theorie kan op de cursusdag direct in de praktijk worden gebracht. In de hoogwerker theorie komt alle stof aan bod die bedieners van hoogwerkers dienen te kennen om veilig, capabel en verantwoord te kunnen werken. In de hoogwerker praktijk wordt deze kennis vervolgens in realistische situaties geoefend en tijdens het examen getoetst.

De inhoud van de hoogwerker theorie ziet er als volgt uit:

De hoogwerker praktijk toetst cursisten op de volgende onderdelen:

De cursus veilig werken met de hoogwerker eindigt met het hoogwerker examen. Wordt het hoogwerker examen met goed gevolg afgelegd, ontvangt de cursist het hoogwerker certificaat. Ook het examen bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Deze twee examens worden na elkaar afgelegd. Het hoogwerker examen wordt afgelegd na het volgen van de cursus. Het is dus mogelijk om in een dag het examen te halen.

Is een hoogwerker certificaat verplicht?

De Arbo wetgeving is duidelijk: bedieners van voertuigen en hulpmiddelen, moeten te allen tijde aan kunnen tonen dat zij capabel en bevoegd zijn om deze voertuigen en hulpmiddelen te bedienen. Het behalen van een hoogwerker certificaat is niet expliciet verplicht gesteld, echter is het wel de beste manier om aan te tonen dat de benodigde kennis en vaardigheden aanwezig zijn. Ook vragen veel werkgevers en opdrachtgevers expliciet naar het certificaat. Veilig werken met een hoogwerker wordt op deze manier gegarandeerd.

ARBO centrum biedt passende opleidingen voor het bedienen van alle soorten voertuigen en hulpmiddelen. Wie naast het hoogwerker certificaat ook nog andere certificaten wil behalen, kan hiervoor bij ons terecht. Denk onder andere aan het heftruck certificaat, reachtruck certificaat, maar ook opleidingen voor VCA en BHV.

✓ Hoogwerker opleiding leestip: Is een hoogwerker certificaat verplicht?

Wat kost een hoogwerker certificaat?

De kosten van het hoogwerker certificaat zijn afhankelijk van de gevolgde opleiding. Beschikt de cursist nog niet over een hoogwerker certificaat, dan kost de basisopleiding 175 euro exclusief BTW per persoon. Een herhalingscursus om het certificaat te verlengen kost 125 euro exclusief BTW per persoon. De kosten inclusief code 95 registratie bedragen 275 euro exclusief BTW per persoon.

Het is ook mogelijk om een hoogwerker cursus op locatie te laten verzorgen. Zo kunt u de hoogwerker cursus in house geven. Dit is mogelijk vanaf 645 euro exclusief BTW.

Hoogwerker opleiding offerte aanvragen

Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig?

Het hoogwerker certificaat is 5 jaar geldig. Na 5 jaar zal er een herhalingscursus moeten worden gevolgd om de geldigheid met opnieuw 5 jaar te verlengen. Het hoogwerker examen kan in verschillende categorieën worden afgelegd. Voor hoogwerker categorieën 1a, 1b, 3a en 3b is er een passende cursus veilig werken met de hoogwerker.

✓ Hoogwerker opleiding leestip: De verschillende hoogwerker categorieën.

Een hoogwerker opleiding voor iedereen

Iedereen, ongeacht ervaring ja of nee, kan bij ons het hoogwerker certificaat halen. Wij bieden een passende hoogwerker opleiding voor beginners en gevorderden. Alle hoogwerker opleidingen zijn gebaseerd en voldoen aan de Nederlandse wet- en richtlijnen. Voor vragen of inschrijven voor het hoogwerker certificaat kan contact met ons worden opgenomen.

Veelgestelde vragen


Categorieën hoogwerkers

Categorie 1A: verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers

Categorie 1B: telescoop/kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger of chassis en spinhoogwerkers met stempels

Categorie 3A: zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften

Categorie 3B: zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers.

Lees meer

Is een certificaat verplicht?

Er wordt van werkgevers vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan d.m.v. een certificaat. Het is dus voor een werkgever van belang om zijn werknemers deel te laten nemen aan een cursus.

Lees meer

Vanaf welke leeftijd mag je een heftruck, reachtruck of hoogwerker besturen?

Voor de verschillende werktuigen gelden verschillende leeftijden. Hieronder een kort overzicht:

Minimale leeftijd om een heftruck, reachtruck, stapelaar, en EPT te besturen
Vanaf 16 jaar – certificaat, rijden onder structureel toezicht.
Vanaf 18 jaar – certificaat, zelfstandig werken

Minimale leeftijd om een hoogwerker te besturen
Vanaf 18 jaar

Voor alle werktuigen geldt dat de medewerker gedegen instructie gehad moet hebben, dit moet aantoonbaar zijn. Bijvoorbeeld met één van onze certificaten.

Minimum leeftijd VCA diploma
Met dit certificaat kunnen aannemers aantonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. VCA maakt de aannemers bewust van de veiligheid op de werkvloer. Je mag officieel werken vanaf je 14e , dus hanteert ARBO centrum voor de deelname aan een VCA cursus of examen, een minimale leeftijd van 14 jaar.

Minimum leeftijd BHV certificaat
De minimale leeftijd voor het volgen van een BHV basiscursus of BHV herhalingscursus is 16 jaar. Een BHV-diploma is bij ons 1 jaar geldig.

Lees meer

Wat is IPAF?

Het verschil tussen een hoogwerker cursus van IPAF en een basis hoogwerker cursus is eigenlijk dat de IPAF opleiding wordt afgesloten met een Palcard. Deze Palcard is internationaal geldig. Echter is het IPAF certificaat / Palcard maar geldig voor één categorie hoogwerker. Men dient per categorie hoogwerker een IPAF certificaat / Palcard te halen.

De volgende categorieën zijn er binnen de hoogwerkers:

categorie 1A
Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers

categorie 1B:
telescoop- en kniktelescoophoogwerkers voorzien van stempels, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerkers op chassis of spinhoogwerkers met stempels.

categorie 3A:
Dit zijn zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften

categorie 3B:
Dit zijn zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers.

Lees meer

Voor welke categorie is een hoogwerkercertificaat geldig?

Deze is geldig voor de volgende categorieën:

Categorie 1A: Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers

Categorie 1B: Telescoop-/ kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerker op chassis of spinhoogwerkers met stempels.

Categorie 3A: Zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften.

Categorie 3B: Zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers

Lees meer

Kun je ook een heftruck- en hoogwerkercursus op een dag volgen?

De theorie en praktijk van beide opleidingen verschilt teveel om de cursussen tegelijk op 1 dag te volgen. Wel is het voor bedrijven mogelijk om een cursus op maat te laten maken. Voor een cursus op maat kun je bij ons een offerte aanvragen.

Lees meer

Hoe lang duurt de cursus?

De basiscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 15.30.

De herhalingscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 12.00.

BHV: van 08.30 - 15.30

VCA cursus zonder examen: van 08.00 tot 16.00

VCA cursus inclusief examen: van 8.00 tot 17.30

Lees meer

Wanneer kan ik een cursus volgen?

Op de pagina 'direct aanmelden' vind je alle cursusdata voor de komende periode.

Lees meer

Hoe kan ik me voorbereiden op een cursus?

Je wilt natuurlijk slagen voor je cursus en een goede voorbereiding treffen.
Bij ARBO centrum is het lesmateriaal van de cursus zo ontwikkeld dat je niet persé voorbereiding nodig hebt, ongeacht ervaring of geen ervaring.

Wil je toch een idee krijgen van wat je ongeveer zou kunnen verwachten tijdens een officieel examen? Dan kun je een proefexamen volgen en testen of jij klaar bent voor het theorie-examen. Je ontvangt direct je cijfer per mail.
VCA:
Voor het VCA-examen raden wij u aan om voorafgaand aan de cursus het VCA lesboek goed door te nemen. Het lesboek is bij ons te verkrijgen voor €34,75.

Lees meer

Wat is Code 95?

Voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is, is Code 95 verplicht. De aanduiding Code 95 (met einddatum) wordt achter de voertuigcategorie op het rijbewijs geplaatst. Met de Code 95 toon je aan dat je vakbekwaam bent voor het besturen van dit voertuig. Code 95 is vijf jaar geldig.

Nascholing Code 95 heftruck of hoogwerker:
Code 95 vraagt elke vijf jaar om nascholing van minimaal 35 uur. Alleen dan kun je beroepschauffeur blijven. Als je zowel voor de bus als vrachtwagen vakbekwaam bent hoef je in plaats van 70 uur, toch maar 35 uur nascholing te volgen. De nascholingscursus Code 95 heftruck of hoogwerker kun je volgen bij ARBO centrum. Er worden 7 theorie-uren geregistreerd bij het CBR. De chauffeur leert veilig werken en het beheersen van een heftruck of hoogwerker.

Lees meer

Wat is een SOG cursus?

SOG is een opleiding van het SSVV (stichting samenwerken voor veiligheid).

SOG is een opleiding voor het bedienen van een hoogwerker die van toepassing is op een bedrijf wat risicovol werk verricht in de (petro-) chemische industrie, de maritieme industrie en de industriële reiniging. SOG is alleen verplicht voor bedrijven die onder een bepaald kwaliteitsmanagement of samenwerkingsverband vallen, bv Deltalings, VNCI (branche organisatie chemie), VNPI( Petro chemie), SIR (Reiniging).

Ben je niet werkzaam in deze branches, dan kun je ook gewoon een basis hoogwerker certificaat halen welke geschikt is voor alle categorieën hoogwerkers.Lees meer

Wie mag een hoogwerker bedienen?

Voor alle werktuigen geldt dat de medewerker gedegen instructie gehad moet hebben, dit moet aantoonbaar zijn. Bijvoorbeeld met één van onze certificaten. Iedereen vanaf 18 jaar (en een geldig certificaat) mag een hoogwerker besturen.

Lees meer


Gerelateerde cursussen


Altijd een hoogwerker opleiding in de buurt

Met vestigingen door heel Nederland kan men altijd in de buurt een hoogwerker certificaat halen.

Vind een locatie in de buurt