Heftruck rijden met een medische beperking

Vaak krijgt ARBO centrum diverse vragen of een persoon geschikt is voor een heftruckcursus. Bijvoorbeeld als iemand een slaapapneu of beenprothese heeft. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u veilig een heftruck kunt besturen. Bij het CBR moet u voor u een examen doet eerst een eigen verklaring invullen. Als u één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, wordt uw rijgeschiktheid verder onderzocht. Bij een heftruck is de rijgeschiktheid voor de meeste gevallen niet wettelijk vastgelegd.

Het afleggen van de theorie is vaak geen probleem, de problemen ontstaan bij het praktijkgedeelte. Vaak sta je in de meeste gevallen niet meteen stil bij de gevolgen die jouw beperking kan hebben bij de rijgeschiktheid. Uw veiligheid en die van anderen staan voorop. Daarom is het goed om van tevoren te kijken of u in staat bent om op de heftruck te rijden.

Wanneer kun je heftruck rijden met een medische beperking en wanneer niet?

Beenprothese
Een prothese is geen probleem voor het besturen van een heftruck. Echter heeft een heftruck net als een auto een gaspedaal, waar druk op uitgeoefend moet worden. Dit kan dus alleen met het goede been.

Slaapapneu
Slaapapneu kan lijden tot ademstilstanden tijdens het slapen. Dit zorgt ervoor dat je overdag last kan hebben van overmatige slaperigheid of moeheid. In ernstige gevallen kun je zelfs in slaap vallen. Dit kan gevolgen hebben voor de rijgeschiktheid. Om een heftruck te besturen is het belangrijk om alert te blijven. Er moet zuinig omgegaan worden met de middelen die vervoerd moeten worden. Concentratievermogen is hierbij zeker belangrijk. Een lichte vorm van slaapapneu zal geen problemen opleveren bij het rijden op een heftruck. Twijfel je of het problemen oplevert? Dan kun je het best even een arts raadplegen. Die kan het best beoordelen of jouw slaapapneu invloed heeft op het besturen van logistieke hulpmiddelen.

Epilepsie
Bij een epileptische aanval verlies je het bewustzijn. De kans op een ernstig ongeval is groot als dat tijdens het rijden gebeurt. Voor een autorijbewijs geld na een eerste epileptische aanval: zes maanden niet rijden.
Het gebruik van bijwerkingen van de medicijnen leveren nauwelijks problemen op, dus ze zijn toegestaan. (Een uitzondering hebben de medicijnen fenobarbital, fenytoïne en carbemazepine 600mg of meer. Deze behoren wel tot gevaarlijk in het verkeer.)
Bij het besturen van een heftruck is er wettelijk niets vastgelegd. Voor uw eigen veiligheid is het wel handig als er wordt gereden onder toezicht. Verder is het ook hier handig om de situatie eerst met een arts te bespreken.

Medicijngebruik
Bij het gebruik van medicijnen is het belangrijk om goed te bijsluiter te lezen. Sommige kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Voorbeelden zijn duizeligheid, slaperigheid of een verminderd reactievermogen. Dit kan gevaarlijke situaties op de werkplek opleveren. Bij gebruik van zware medicijnen voor korte duur is het verstandig de heftruckwerkzaamheden tijdelijk over te dragen. Mocht u gebruik maken van langdurige, chronische medicatie is het verstandig om een arts te raadplagen, die kan vastleggen welke invloed het heeft op uw werkzaamheden.

Kort samengevat: Heftruckrijden met een medische beperking is mogelijk, maar het is altijd handig om bij twijfel even een arts te raadplegen.
En denk eraan: Uw veiligheid en die van anderen staan voorop!