Alle Heftruck cursus

Heftruck basiscursus

✔ heftruck cursus incl. heftruckcertificaat

De heftruck basiscursus is geschikt voor de heftruckchauffeur wiens/wier certificaat langer dan 3 maanden verlopen is. Ook voor heftruckbestuurders zonder ervaring of met slechts weinig ervaring is deze cursus de beste manier om te worden opgeleid tot een veilige en capabele bestuurder. Iedereen die binnen de organisatie de wens of de noodzaak heeft om een heftruck te besturen, kan dus de cursus volgen.

Waarom de heftruck basiscursus bij ARBO centrum volgen?

Slagingspercentage van meer dan 95% Heftruck basiscursus
 Meer dan 1.500 cursisten per maand
 Gemiddelde klanttevredenheid van 9
 Meer dan 11 eigen vestigingen

Direct aanmelden Offerte aanvragen


Een heftruck cursus is verplicht voor iedereen die een heftruck bestuurt of wil gaan besturen. Om een heftruck te mogen rijden, moeten werknemer en werkgever aan kunnen tonen dat de bestuurder hiertoe gekwalificeerd en bevoegd is. De heftruck basiscursus zorgt hiervoor. Zowel op theoretisch gebied als in de praktijk worden alle benodigde kennis en vaardigheden bijgebracht.

Wat wordt er behandeld tijdens de heftruck basiscursus

De heftruck basiscursus is een eendaagse cursus waarin alle eisen eisen uit de ARBOwet aan bod komen. De ARBOwet stelt namelijk dat alle voertuigen, machines en andere hulpmiddelen veilig en capabel bediend moeten worden. Wat wordt er behandeld tijdens de heftruck basiscursus? Deze bestaat uit twee onderdelen: een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Beide gedeeltes komen op de cursusdag aan bod en ook wordt op beide gebieden een examen afgelegd. Om het heftruckcertificaat te behalen, moeten beide examens succesvol worden voltooid.

De inhoud van de heftruck theorie beslaat de volgende onderdelen:

 • De benodigde vakkennis
 • Veiligheid volgens de ARBOwet
 • De belasting van de heftruck
 • Dagelijkse controle van het voertuig
 • Verkeersregels
 • Schade en kosten / financiële gevolgen

De inhoud van de heftruck praktijk bestaat uit de onderstaande onderdelen:

 • Bediening en besturing van de heftruck
 • Stapelen bij pallet- en inrijstellingen
 • Laden en lossen van goederen, containers en trailers
 • Onderhoud van de heftruck (accu en motor)
 • Verantwoord, bewust en veilig gebruik van de heftruck
 • Bewustwording van gevaren en risico’s

Heftruck certificaat halen in 1 dag

De heftruck basiscursus kent een dagvullend programma waarin eerst de theorie en vervolgens de praktijk aan bod komt. Deelnemers halen dus het heftruck certificaat in 1 dag. Elke deelnemer zal leren om veilig te werken met de heftruck. Na het behalen van het certificaat is elke geslaagde cursist direct bevoegd om in de organisatie een heftruck te bedienen.

Is een heftruck basiscursus verplicht?

De ARBOwet schrijft niet expliciet het volgen van een heftruck basiscursus voor. Echter, voor het bedienen van voertuigen en apparatuur gelden regels omtrent veiligheid. Deze veiligheid moet worden gewaarborgd. De enige erkende manier om de veiligheid bij het besturen van een heftruck te waarborgen, is door het heftruckcertificaat te behalen. Hiermee kan elke heftruckchauffeur aantonen dat hij of zij bevoegd en capabel is.

Wanneer het heftruckcertificaat in de heftruck basiscursus behaald is, wordt het certificaat voor een periode van 5 jaar afgegeven. Wie in het bezit is van het heftruckcertificaat hoeft dus vijf jaar lang geen actie te ondernemen. Na het verlopen van het certificaat dient een herhalingscursus te worden gevolgd om en bevoegde bestuurder te kunnen blijven.

Ik wil mijn heftruckcertificaat verlengen

Het heftruckcertificaat verlengen is verplicht na een periode van 5 jaar. De heftruck mag niet meer bestuurd worden met een certificaat dat langer dan 3 maanden verlopen is. Het heftruckcertificaat verlengen dient dus tijdig te gebeuren. Het volgen van een heftruck herhalingscursus zorgt ervoor dat de bestuurder bevoegd blijft.

De heftruck herhalingscursus behandelt alle theorie en praktijk uit de heftruck basiscursus opnieuw. Doorloopt de cursist de opfriscursus voor de heftruck met goed gevolg, dan wordt er een nieuw certificaat voor wederom een periode van 5 jaar afgegeven. 

Heftruck basiscursus door het hele land

De heftruck basiscursus wordt door het hele land gegeven. De heftruck cursus op locatie duurt van 8.30 uur tot maximaal 15.30 uur, afhankelijk van het aantal cursisten en de ervaring in de groep. Omdat de heftruck basiscursus door het hele land gegeven wordt en slechts een dag in beslag neemt, is het voor bijna elke organisatie mogelijk om meerdere medewerkers tegelijk de cursus te laten volgen.

Eendaagse heftruck basiscursus bij ARBO centrum

De heftruck basiscursus is ook bij ARBO centrum te volgen. Wanneer het volgen van een heftruck cursus op locatie niet mogelijk is, biedt een eendaagse heftruck basiscursus bij ARBO centrum uitkomst. Vanzelfsprekend staan hier alle benodigde materialen tot de beschikking, waaronder heftrucks.