Een BHV cursus of BHV training dient ter opleiding van bedrijfshulpverleners. De ARBOwet bepaalt dat er binnen organisaties minimaal één en soms meer BHV’ers aanwezig moeten zijn. Deze BHV’ers zijn afkomstig uit de eigen organisatie. Middels het volgen van een BHV-cursus worden zij opgeleid tot gecertificeerd bedrijfshulpverlener en beschikken zij over alle benodigde kennis en vaardigheden om de handelingen die onder BHV vallen uit te voeren.
Ook tijdens de Covid-19 pandemie kunt u bij ons veilig een BHV cursus volgen. Benieuwd welke maatregelen wij genomen hebben? Bekijk hieronder de video.
Een BHV cursus kan levens redden. Cursisten leren niet alleen EHBO toepassen, maar ook levensreddend handelen, branden blussen en evacueren. Bedrijfshulpverleners zorgen ervoor dat er bij calamiteiten zo adequaat mogelijk wordt gehandeld. Zij kunnen levensreddende handelingen uitvoeren, collega’s instrueren en ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Zij zijn de mensen waarop medewerkers vertrouwen bij ongelukken, noodgevallen en andere gevaarlijke situaties en calamiteiten.
Wat betekent BHV? BHV staat voor “bedrijfshulpverlening”. Een BHV’er kan bij calamiteiten en in andere situaties waarin (medische) hulp is geboden, levensreddende handelingen uitvoeren, alsmede verzorgen en zorg dragen voor onder andere brandbestrijding en het veilig evacueren van het pand.
Kennis van BHV dient in de organisatie aanwezig te zijn middels ten minste één gecertificeerde BHV’er. Dit om ervoor te zorgen dat bij calamiteiten direct adequate hulp geboden kan worden, eventueel in afwachting van hulpdiensten.
BHV leestip: Wat is BHV?
Een BHV cursus behandelt alle verplichte onderdelen voor het verkrijgen van het BHV-certificaat. Het BHV cursus aanbod bestaat zowel uit theorie als praktijk. Kennis die wordt opgedaan wordt direct toegepast en geoefend. In een enkele dag wordt de BHV’er in opleiding de BHV basis bijgebracht. Wordt de cursus succesvol afgerond, dan ontvangt de cursist het officiële BHV-certificaat. Het volgen van een BHV-cursus is de enige manier om gecertificeerd BHV’er te worden.
Het BHV-certificaat is een jaar lang geldig. De ARBOwet verplicht dat er te allen tijde ten minste één BHV’er in de organisatie aanwezig dient te zijn. Verloopt het certificaat, dan kan de medewerker middels een BHV herhalingscursus opnieuw het certificaat behalen. Tijdens de BHV herhalingscursus komt de basis van BHV weer voorbij. Dit is belangrijk, want op deze manier blijft kennis actueel en wordt ervoor gezorgd dat de BHV’er aangeleerde technieken en handelingen jaarlijks oefent. Tijdens de BHV herhaling is er ook aandacht voor eventuele nieuwe technieken en handelingen.
Naast een basiscursus en herhalingscursus BHV bestaat het aanbod ook uit het organiseren van cursussen in groepsverband en meer geavanceerde cursussen inclusief code 95, waarbij aandacht wordt besteed aan alarmering, ontruiming en communicatie, in combinatie met levensreddend handelen. . Het is ook mogelijk om een BHV cursus of groepscursus te volgen in het Engels .
De BHV cursus inhoud bestaat uit een aantal vaste onderdelen, die gezamenlijk het gehele BHV-programma beslaan. De onderdelen zijn: EHBO, brand en ontruiming (waarbij de focus ligt op het bestrijden van een beginnende brand), levensreddend handelen, reanimatie met AED (tijdens de cursus wordt de AED betekenis uitgelegd en leert de cursist hoe een AED gebruikt moet worden) en evacuatie van het pand. De BHV cursus inhoud gaat dus verder dan enkel EHBO. Dit maakt hier wel onderdeel van uit, maar een gecertificeerde EHBO’er is dus nog geen gecertificeerde BHV’er.
Wil je alvast weten hoe reanimatie werkt?
Reanimatie leestip: Reanimeren, hoe zit dat ook alweer?
Veel organisaties vragen zich af: wanneer is BHV verplicht? Het antwoord is eenvoudig: BHV is voor elke werkgever verplicht. Middels de ARBOwet is BHV verplicht. Elke organisatie dient dus minimaal één BHV’er te hebben. Afhankelijk van de grootte van de organisatie, de sector en de risico’s kunnen meerdere BHV’ers verplicht zijn.
Ook BHV herhaling is verplicht. Wanneer er in de organisatie één BHV’er aanwezig is, zal deze na een jaar een BHV herhalingscursus moeten volgen. Doet deze werknemer dit niet, dan zal er een andere werknemer tot bedrijfshulpverlener moeten worden opgeleid. De minimale aanwezigheid van één bedrijfshulpverlener is immers verplicht gesteld door de ARBOwet.
BHV leestip: Wanneer is BHV verplicht?
Het BHV-certificaat is geldig voor een jaar. Dit is een bewuste keuze om de kwaliteit van de BHV binnen de organisatie te borgen. Doorgaans hoeft een bedrijfshulpverlener niet al zijn of haar kennis en vaardigheden aan te spreken in een jaar tijd, dus is het belangrijk dat theorie en praktijk wel herhaald worden. Zo wordt ervoor gezorgd dat de BHV’er te allen tijde adequaat en zelfverzekerd kan handelen.
De geldigheid van de BHV kan worden verlengd door een herhalingscursus te volgen. Na succesvolle voltooiing van de cursus wordt er opnieuw een BHV certificaat voor een jaar verstrekt.
BHV leestip: Hoe lang is BHV geldig?
Het BHV certificaat is de enige manier om aan te tonen dat er in de organisatie een gekwalificeerde en erkende bedrijfshulpverlener aanwezig is. Een BHV’er die de BHV cursus met succes doorloopt, zal het BHV certificaat ontvangen en de werkgever moet dit te allen tijde kunnen aantonen wanneer hierom wordt gevraagd.
De kosten voor een BHV cursus zijn afhankelijk van het aantal personen die de BHV dienen te behalen. Het is mogelijk per individu aan te melden voor een BHV basis- of herhalingscursus, maar ook het organiseren van een groepscursus behoort tot de mogelijkheden.
Bovengenoemde prijzen zijn exclusief btw.
Het volgen van een cursus BHV op locatie is mogelijk. Een BHV cursus op eigen locatie is waardevol, omdat met een cursus BHV incompany de geleerde theorie direct in de praktijk kan worden gebracht op de locatie en met de middelen waar de BHV’er(s) uiteindelijk aan de slag gaat/gaan. Indien een BHV op locatie niet haalbaar is, zijn er vaste locaties voor het volgen van de cursus beschikbaar.
Altijd een BHV cursus in de buurt
Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!
Vind een BHV locatie in de buurt